Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom posjete Lavrova Istočnom Sarajevu 14. decembra 2020. godine poklonio mu je pozlaćenu ikonu.     Foto: TRT Balkan

Tužilaštvo BiH odlučilo je da ne provodi istragu u predmetu "Ikona", a u vezi s ikonom koju je u decembru 2020. godine Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH, poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za TRT Balkan.

Riječ je o 300 godina staroj ukrajinskoj pozlaćenoj ikoni Svetog Nikole koja je navodno "pronađena" u Lugansku.

Dodikov poklon Lavrovu pokrenuo je diplomatski skandal jer su se u javnosti pojavila pitanja: otkud Dodiku ikona i je li ista ukradena? Donosimo slijed događaja.

Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom posjete Lavrova Istočnom Sarajevu 14. decembra 2020. godine poklonio mu je pozlaćenu ikonu.

Lavrov se vratio u Moskvu, a već 16. decembra ukrajinska ambasada u BiH obavijestila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone. Iz ukrajinske ambasade su zatražili detaljne informacije o porijeklu predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Ova tema je tih dana dominirala regionalnim ali i svjetskim medijskim prostorom, a Tužilaštvo BiH je zaprimilo informaciju od tadašnje ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu ambasade Ukrajine.

18. decembra javnost je obaviještena da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet „Ikona“, te su saopćili da će se izvršiti provjere.

Od tada je saslušano nekoliko svjedoka među kojima su bili i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija. Istog dana, 18. decembra, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je obznanio da vraća ikonu poklonodavcu radi razjašnjavanja njene historije putem Interpola.

Međutim, iz te institucije su objavili da nisu službeno zaprimili zahtjev za postupanje od nadležnih tijela niti u BiH, kao ni od Interpola u Kijevu.

Kako je Lavrov i obećao, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je 24. decembra ikonu vratio u Bosnu i Hercegovinu. Nekoliko dana ranije, 21. decembra, Ministarstvo kulture i informacijske politike Ukrajine potvrdilo je da pečat regionalne komisije na ikoni dokazuje da je ona vlasništvo Ukrajine.

Gotovo mjesec od Lavrovljevog obećanja da će ikonu vratiti, 15. januara 2021. godine iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije oglasili su se zbog sve većeg pristska medija a, pored ostalog, u saopćenju je navedeno:

“Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu kako bi pojasnila njeno porijeklo, šireći insinuacije zasnovane samo na pretpostavkama, masovni mediji vođeni agendom manipulišu pričom kako bi izmirili političke račune unutar BiH i diskreditovali Rusiju u očima svoje publike."

Istog dana Ukrajina je pokrenula krivični postupak, a ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da “Ukrajina zahtijeva da BiH vrati 300 godina staru, pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku”.

Samo dan poslije, 16. januara, Dodik se oglasio rekavši da se sporna ikona nalazi u trezoru Vlade RS-a i da će je vratiti ako Ukrajina dokaže da ju je potraživala prije nego je poklonio.

17. januara ministrica vanjskih poslova BiH pozvala je Dodika da ikonu preda istražnim organima. Od tada pa do naredne godine na tom predmetu nije mnogo urađeno.

21. januara 2021. godine, u svrhu razrješenja ovog pitanja, Tužilaštvo BiH je zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodne pravne pomoći.

Tužilaštvo BiH je 18. septembra 2023. godine objavilo da zatvara predmet “Ikona”, a za TRT Balkan su rekli:

„U navedenom predmetu, Tužiteljstvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno s teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.“

Iz bh. tužilaštva su dodali da je, „slijedom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužiteljstvu BiH u predmetu donesena naredba o neprovođenju istrage“.

TRT Balkan