Predsednica Osmani je rekla da uz podršku prijateljskih zemalja, kao što je Severna Makedonija, Kosovo može da napreduje na putu evropskih integracija.       Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u radnoj poseti Kosovu.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a u saopštenju iz Predsedništva Kosova navodi se da je Osmani potvrdila svoju posvećenost nastavku odličnih odnosa sa Severnom Makedonijom.

Albanci u Severnoj Makedoniji, prema rečima kosovske predsednice, predstavljaju most koji povezuje dve države i stub su stabilnosti, ali i procesa evropskih integracija Severne Makedonije.

Osmani je zahvalila predsedniku Pendarovskom na njegovoj ličnoj posvećenosti odličnim odnosima između Kosova i Severne Makedonije.

“Obe zemlje imaju zajedničku viziju za stabilan i integrisan Zapadni Balkan u EU”, kazala je Osmani.

Ona je izrazila zahvalnost na podršci i saradnji Severne Makedonije, ističući značaj zajedničkih napora za regionalnu stabilnost.

U tom kontekstu, istakla je da je članstvo u Savetu Evrope u funkciji zaštite ljudskih prava svih građana Kosova, bez razlike.

Takođe je rekla da je Kosovo pokazalo ozbiljnu posvećenost procesu radikalnih reformi, tako da zaslužuje da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Predsednica Osmani je istakla da Severna Makedonija nije samo sused Kosova, već i partner u mnogim procesima.

„Proces evropskih integracija je prioritet koji nas ujedinjuje i na ovom putu ćemo nastaviti da pomažemo jedni drugima“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir, a potom i u NATO, ima strateški značaj i takođe je garancija stabilnosti ne samo Kosova, već i regiona.

Osmani i Panderovski su potvrdili da postoji potencijal za produbljivanje saradnje u oblasti trgovine, kulturne razmene, zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Makedonskog predsednika Penderovskog primio je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

TRT Balkan / agencije