Osmani: "Strateška orijentacija Kosova je članstvo u NATO-u."      Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova izjavila da sever Kosova ostaje izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu. Ona je, međutim, istakla da je prisustvo srbijanske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvek okončano.

Osmani je izjavila da Srbija svoje pretenzije prema Kosovu, izražava kroz podršku i finasiranje ilegalnih kriminalnih struktura, ali Kosovo je, kao nikada pre, odlučno da stvori bezbednost i vladavinu zakona na svakom pedlju kosovske teritorije.

Predsednica je kazala da se kriminalnim bandama ne sviđa odlučnost kosovskih institucija da svi građani budu jednaki pred zakonom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Osmani je kazala da će se te kriminalne grupe suočiti sa pravdom za krivična dela protiv ustavnog poretka Republike Kosovo, kao i zastrašivanja i pretnji koje čine kosovskim građanima.

“Svi smo svedoci stalnih pretnji Srbije prema Kosovu. Te pretnje u poslednje vreme prerastaju u agresiju kroz hegemonističke ideje da se uspostave trupe Vojske Srbije na Kosovu. Ali, Srbija i njen vođa Vučić, jako dobro zna da je prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvek okončano 12. juna 1999. godine, 1999. kada su NATO trupe slomile kičmu hegemonističkih ideja Srbije o Kosovu bez Albanaca, gde je istrebljenje bilo njihov genocidni cilj“, naglasila je Osmani.

Ponovila je da je strateška orijentacija Kosova članstvo u NATO-u i da se Kosovske bezbedonosne snage razvijaju prema najvišim NATO standardima.

Osmani je odbacila kritike opozicije da Kosovo nema spoljnu politiku, kazavši da Kosovo nikada nije imalo aktivniju, sadržajniju, pripremljeniju i koordinisaniju spoljnu politiku. Ona je rekla da je spoljna politika usmerena samo na interes Kosova, te da više nema lobiranja za promenu granica i nema flertovanja sa Srbijom I Rusijom u cilju individualnih interesa.

"Vreme trgovaca granicama je zauvek prošlo. Izazovi spoljne politike su naravno bezbrojni jer su greške bile velikih razmera. Sada moramo da saniramo ove štete, korak po korak, sa strpljenjem i sa jasnom vizijom“, naglasila je Osmani.

Podsetila je da je ove godine Kosovo preduzelo konkretne korake ka članstvu u Savetu Evrope, te da je juče potpisana aplikacija za članstvo Kosovo u Evropskoj uniji, koja se danas predaje češkom Predsedništvu EU.

Govorila je i o unutrašnjim problemima Kosova, kao što je, kako je kazala, pandemija nasilja nad ženama. Ona je navela da je to jedan od najkompleksnijih izazova kosovskog društva, citirajući nevladine organizacije da je od 2010. na Kosovu ubijeno 50 žena od njihovih muževa.

Poslani opozicionih partija, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, bojkotovali su govor predsednice Osmani, zato što smatraju da njen rad nije ujedinjujući, nego izrazito polarizirajući.

TRT Balkan / agencije