Predsjednik Programskog savjeta Internatcionalnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić rekao je novinarima kako je 35. sajam knjige zapravo praznik riječi, praznik autora, praznik izdavača, praznik bibliotekara, ali prije svega praznik čitalaca.             Foto: AA

U dvorani "Mirza Delibašić" u Centru Skenderija u srijedu je svečano otvoren 35. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila na kojem učestvuje više od 150 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire.

KJP Centar Skenderija - Sarajevski sajam i Programski savjet sajma knjiga tradicionalno je organizator Internacionalnog sajma knjiga koji se ove godine održava od 17. do 22. aprila pod motom "Riječ". Programi učesnika sajma se realizuje u dvorani “Mirza Delibašić”, Domu mladih, Foajeu, Svečanom salonu i na platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 metara kvadratnih. U dvorani “Mirza Delibašić” izdavači iz BiH, regije i Evrope nude izvanredan program i sajamske popuste za svoja izdanja.

Predsjednik Programskog savjeta Internatcionalnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić rekao je novinarima kako je 35. sajam knjige zapravo praznik riječi, praznik autora, praznik izdavača, praznik bibliotekara, ali prije svega praznik čitalaca.

“Zato me raduje da već u prvim satima sajma imamo više posjetilaca nego izlagača. To je fenomen, jer ovaj sajam je utemeljen i zasnovan na ideji da se ljudi druže sa knjigom, da budu otvoreni prema knjizi“, istakao je Spahić.

Naglasio je kako je riječ temeljna vrijednost.

“Riječ među ljudima, riječ zapisana u knjizi, u kamenu, riječ kao neki DNK ili neka druga vrsta koda koju nosimo. Evo to je moja poruka“, rekao je Spahić.

Dodao je kako na sajmu izlaže više od 150 različitih izdavača, te napomenuo kako će u sklopu sajma biti promovirano oko 130 izdanja.

Predsjednik žirija za odabir Sajamskih nagrada i predsjednik PEN centra BiH Asmir Kujović obraćajući se na ceremonoji otvorenja, rekao je kako Internacionalni sarajevski sajam knjiga predstavlja jednu od najvećih i najposjećenijih manifestacija posvećenih pisanoj riječi u Bosni i Hercegovini.

“Ujedno najprestižniji i najraskošniji izlog naše recentne književne i kulturne produkcije uključujući tu dakako i djela iz svih naučnih oblasti, kao i publikacije namijenjene obrazovanju djece, učenika i studenata. Organizatori zaista mogu biti ponosni i na brojnost uglednih izdavača iz regiona koji učestvuju na ovogodišnjem sajmu i na raznovrsnost propratnih programa, od promocija knjiga, susreta sa autorima, okruglih stolova i javnih debata do izložbi i kreativnih radionica za djecu i učenike osnovnih škola“, kazao je Kujović.

Svečanosti otvorenja prisustvovala je federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković,

I ove godine će se u okviru sajma tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: predsjednik Asmir Kujović te članovi: Marija-Fekete Sullivan, Lejla Alimanović, Biljana Zarić i Aida Gavrić, dodijelit će tradicionalne nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada sajma i izdavači će dodijeliti svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu je pored dvorane “Mirza Delibašić“ otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatar i Dancing dvorana u kojima će se organizirati prezentacije i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu za najmlađe uključujući pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. internacionalnog sajma knjiga vezan je za "Riječ" apliciranu na kamen - riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, počecima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizuelnog identiteta sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

Radno vrijeme za posjetioce sajma je od 10 do 19 sati, a cijena ulaznica je jedna konvertibilna marka (KM) za pojedinačne ulaske, dok je ulaz za najavljene kolektivne posjete besplatan.

TRT Balkan / agencije