Otvoren je Inovaciono-preduzetnički centar na Mašinskom fakultetu Prištinskog Univerziteta „Hasan Priština“.      Foto: AA

Otvoren je Inovaciono-preduzetnički centar na Mašinskom fakultetu Prištinskog Univerziteta „Hasan Priština“.

Na svečanosti povodom otvaranja ovog centra bili su prisustni premijer Kosova Aljbin Kurti, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, predstavnici Prištinskog Univerziteta „Hasan Priština“, profesori i studenti.

Premijer Kurti je u svom govoru rekao da novi centar za inovacije i preduzetništvo neće samo unaprediti učenje studenata, već će doprineti i razvoju poslovnih ideja, tehnologija i rešenja koja se bave stvarnim problemima industrije i ekonomije.

„Centar za inovacije i preduzetništvo na Mašinskom fakultetu služiće kao važan čvor kreativnosti i saradnje. Biće to prostor u kome se pokreću ideje, gde se izazovi susreću sa inovativnim rešenjima i gde se neguje duh preduzetništva“, rekao je Kurti.

Dodao je da će kroz ovaj centar akademsko osoblje fakulteta imati bolje uslove za istraživački i naučni rad i učešće u projektima i programima Evropske unije.

Ministarka Hajdari je istakla da je krajnji cilj ove saradnje između Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine i Prištinskog Univerziteta, stvaranje i razvoj tehnologija kroz olakšavanje apsorpcije novih znanja u tehnologiji koja razvija inovativne ideje.

„Istraživanje, razvoj i inovacije su glavni pokretači ekonomskog, tehnološkog i društvenog razvoja, te su stoga od suštinskog značaja za napredak društva u globalnom okruženju koje se menja i stalno raste“, naglasila je Hajdari.

Inovaciono-preduzetnički centar na Mašinskom fakultetu obuhvata nekoliko laboratorija i sala za edukaciju i praksu studenata.

TRT Balkan / agencije