Dva člana Republičke izborne komisije RS-a nisu došla na sjednicu.     Foto: Fena

Blagojević je nakon današnje sjednice RIK-a izjavio novinarima da dva člana nisu došla na sjednicu jer su bila spriječena, ali da to suštinski ne mijenja ništa.

Ocijenio je kako bi bilo bolje da “neke kolege u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) nisu davali izjave jer štete Republici Srpskoj”.

On tvrdi da Nacrt izbornog zakona RS ne odstupa ni od jednog principa Izbornog zakona BiH.

- Ne znam zašto se digla buka zbog izbornog zakona RS, jer odredba 1.1 Izbornog zakona BiH kaže da se ovim zakonom reguliše izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, a da se za ostale nivoe vlasti utvrđuju principi – ustvrdio je Blagojević.

Sa njegovim mišljenjem je sagalasan i član RIK-a Aleksandar Radeta, koji navodi da “RS treba da bude na prvom mjestu”.

-Poštujemo da je i RS dio BiH, ali Izborni zakon BiH jasno definiše u članu 1.1 za šta izbore provodi CIK i da za ostale izbore samo utvrđuje principe – kazao je Radeta.

Navodi kako ostavke članova lokalnih izbornih komisija ne znače nikakve opstrukcije jer opštinski izbori još nisu raspisani.

Narodna skupština RS je krajem marta usvojila Nacrt izbornog zakona tog bh. entiteta, kao odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH, koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Nacrt izbornog zakona RS su podržali zastupnici vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, dok su se zastupnici opozicije suzdržali od glasanja.

Nacrt je upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana, a Vlada RS je, u međuvremenu, zbog neprihvatanja nemetnutih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pozvala "sve članove organa za provođenje izbora iz tog entiteta da podnesu ostavke".

FENA