Poručila je da su Slovenija i BiH istorijskli povezane i da se prijateljstvo između dviju država nije promijenilo.    Foto: AA

Put zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) je predug i Unija je na tom polju i sama pravila greške, izjavila je u četvrtak u Sarajevu predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je doputovala u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Pirc Musar su u poslijepodnevnim satima uz vojne počasti primili predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, s kojima je održala sastanak, a potom je uslijedio susret delegacija BiH i Slovenije.

U fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi, ekonomska saradnja BiH i Slovenije, kao i približavanje BiH Evropskoj uniji, odnosno ispunjavanje uslova za početak pristupnih pregovora u martu, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Jako loša poruka bi bila da ne dobijemo otvaranje pregovora. Treba voditi računa i o toj strani medalje kada govorimo o evropskom putu. Dotakli smo se ekonomskih odnosa, politički su na zaista zavidnom nivou. Govorili smo i o ekonomskoj saradnji. Ekonomska razmjena je za naše prilike i veličinu na zavidnoj osnovi i sigurno da možemo biti optimisti da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljavajući način", rekao je Komšić nakon sastanka.

Zahvalio je Vladi Slovenije na podršci BiH i svemu što je važno za mir, stabilnost, sigurnost i napredak BiH.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo što je posjetila Sarajevo na 40. godišnjicu obilježavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu.

"To je bio uspjeh svih republika nekadašnje države“, poručila je na početku obraćanja slovenska predsjednica.

Poručila je da su Slovenija i BiH istorijskli povezane i da se prijateljstvo između dviju država nije promijenilo.

"Prijateljstvo nam niko ne može uzeti i uvjerena sam da će trajati dugo. Slovenija je vaš veliki prijatelj, saveznik. Slovenija je bila jedna od država koja je podupirala put BiH u EU. Razgovarali smo s mnogim državama i postigli smo da će se 21. marta u Briselu ponovo razgovarati o BiH i eventualnom početku pregovora“, rekla je slovenska predsjednica.

Dodala je da i svih 27 zemalja članica EU-a moraju dotad odraditi svoj dio posla.

"EU je na tom putu pravio i sam greške. Put država Zapadnog Balkana je bitno predug, po mom mišljenu. Mi, kao EU se moramo pogledati u ogledalo i u narednim sedmicama učinimo sve da BiH dobije mogućnost da započne predpristupne pregovore“, rekla je Pirc Musar.

Dodala je da će Slovenija nastaviti pomagati BiH na tom putu i da ova zemlja zaslužuje članstvo u EU-u.

"To je prirodna geografska danost vaše države. Vi spadate u Evropsku uniju“, rekla je slovenska predsjednica.

Podsjetila je da Slovenija ove godine slavi 20 godina članstva u EU-u i da su protekle dvije decenije pokazale koliko je članstvo u Uniji zapravo koristilo toj zemlji i povećanju njenog bruto domaćeg proizvoda.

"Unutar EU nije mnogo puta lako uskladiti interese 27 zemalja članica. Ali moramo zapamtiti, politika je umjetnost sklapanja kompromisa. Ako je teško sklapati kompromise unutar 27 država članica i toliko različitih interesa, usuđujem se tvrditi da unutar ova tri naroda to bi moralo biti lakše. Pozdravljam zaključke današnjeg sastanka lidera političkih stranaka BiH da su uskladili 90 posto otvorenih pitanja. Posao ne završava time, ni na vašoj ni našoj strani. Želim da za BiH 21. mart u Briselu bude radostan dan i da BiH u bliskom budućnosti postane 'team Europe'“, rekla je predsjednica Slovenije.

Podsjetila je da se u Evropskoj uniji u junu održavaju izbori i upozorila je da bi se u Evropi mogla promijeniti politička slika.

"Apelujem na sve nas, iskoristimo trenutak i učinimo sve da BiH ispuni sve minimalne uslove da bi se 21. marta upalilo zeleno svjetlo", rekla je Pirc Musar, dodajući da će Slovenija na tom putu nastaviti pomagati BiH bez ikakvih skrivenih namjera.

Kako je najavljeno, Pirc Musar će obići i pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske, koji djeluju u okviru vojne misije EUFOR Althea i NATO štaba u Sarajevu. Planiran je i sastanak sa predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica Slovenije će učestvovati i na svečanoj akademiji povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U petak će Pirc Musar prisustvovati događaju "DiplomatSKI“ u organizaciji Ambasade Slovenije u BiH, kada će i zvanično biti otvorena nova skijaška staza u čast legendarnog skijaša i olimpijskog osvajača srebrene medalje – Slovenca Jure Franka.

TRT Balkan / agencije