Plenković je izrazio nadu da će hrvatsko članstvo u OECD-u za dvije godine, kada će OECD izići sa svojim drugim ekonomskim pregledom, biti pred završnom fazom.    Foto: AA

Predsjednik Vlade Republike Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom koji je iznio ekonomski pregled OECD-a za Hrvatsku koja pretendira na članstvo u ovoj ekonomskoj organizaciji.

Plenković je u izjavi za medije nakon sastanka istaknuo kako je OECD jedina velika međunarodna organizacija čiji Hrvatska još nije član, a to ima za cilj postati sukladno politikama ove i prethodnih Vlada Hrvatske.

Plenković je podsjetio kako je Hrvatska pismo namjere o članstvu OECD-u uputila 2017. godine, u vrijeme procesa pridruživanja Hrvatske Šengenu i eurozoni. Hrvatska je skupini od šest zemalja, tri europske zemlje, uz Bugarsku i Rumunjsku, te tri latinoameričke zemlje, Brazil, Argentinu i Peru, koje su u procesu pridruživanja ovoj organizaciji koja okuplja 38 narazvijenijih država svijeta.

„Današnji položaj Hrvatske, u odnosu na ambicije drugih zemalja, vrlo je solidan. Hrvatska bi s članstvom u OECD-u ostvarila sve svoje strateške državne i vanjskopolitičke ciljeve kada je riječ o organizacijama kojima temeljem naše veličine možemo pristupiti“, kazao je Plenković.

Plenković je izrazio nadu da će hrvatsko članstvo u OECD-u za dvije godine, kada će OECD izići sa svojim drugim ekonomskim pregledom, biti pred završnom fazom.

Hrvatski premijer je naveo kako je dosadašnjem njegovom mandatu hrvatski BDP u ukupnom iznosu povećan za 20 milijardi eura te kako je trenutni odnos zaposlenih prema nezaposlenima u Hrvatskoj 16:1, ocijenivši to velikim iskorakom.

„Članstvo u OECD-u omogućit će da hrvatsko gospodarstvo bude konkurentnije, na europskom i globalnom tržištu, da usvojimo najbolje standarde upravljanja i javnih politika te da Hrvatska bude otporna na krize s kojima se susreće Europa i svijet, pa i mi na nacionalnoj razini“, rekao je Plenković.

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann ocijenio je kako je Hrvatska predana reformama koje se odnose na rast, razvoj i poboljšanje životnog standarda.

Naglasio je kako ekonomski pregled OECD-a pokazuje kako se hrvatsko gospodarstvo razvilo i napredovalo.

„Smanjuje se razlika kada je riječ o BDP-u po glavi stanovnika sa standardima OECD-a, što pokazuje otpornost u kontekstu pandemije i šokova koji su slijedili. Konvergencija Hrvatske sa standardima OECD-a ojačana je pristupanjem Hrvatske u Šengen i eurozonu početkom ove godine”, izjavio je Cormann.

„Hrvatska je izvor inspiracije, kako za nas u OECD-u, tako i za zemlje zapadnog Balkana jer aktivno sudjelujemo s Hrvatskom koja dijeli svoja iskustva o suradnji s OECD-om, kao i inicijativama kao što je trogodišnji projekt tranzicije zelenog poduzetništva u svim zemljama zapadnog Balkana“, poručio je Cormann.

OECD je za ovu godinu predvidio rast BDP-a Hrvatske u iznosu od 3 posto, dok je projicirana stopa rasta Vlade RH 2,2 posto.

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann dolazi u službeni posjet Zagrebu po drugi put u posljednjih pet mjeseci.

TRT Balkan / agencije