Konaković boravi u UAE od 5. do 7. novembra, a tokom posjete će se sastati sa državnim ministrom za vanjsku trgovinu UAE Thanijem bin Ahmedom al-Zeyoudijem.           Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se danas sastao s državnom ministricom za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem al-Hashimi s kojom je, u duhu jačanja bilateralnih odnosa i postojeće saradnje između dvije države, potpisao Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade UAE o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

"Potpisivanjem Memoranduma državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, izuzeti su od obaveze pribavljanja viza za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da svaka strana potpisnica Memoranduma dozvoljava drugoj strani potpisnici ulazak, izlazak i tranzit kroz teritoriju druge strane bez ulazne vize i bez naknade. Memorandum stupa na snagu 30 dana nakon potpisivanja.

Konaković je tom prilikom istakao kako potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja istorijski događaj koji otvara put unapređenju međusobnog razumijevanja, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između BiH i UAE. Izrazio je spremnost za buduću saradnju dvije države ispunjenu zajedničkim prosperitetom i prijateljstvom.

Konaković boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 5. do 7. novembra, a tokom posjete će se sastati s državnim ministrom za vanjsku trgovinu UAE Thanijem bin Ahmedom al-Zeyoudijem.

TRT Balkan / agencije