Generalni sekretar je zahvalio ambasadoru Kalkavanu na doprinosu koji daje jačanju bilateralnih veza.             Foto: Yunus Emre Enstitusu

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić i koordinator Instituta "Yunus Emre“ Podgorica Abdurahim Turker potpisali su Protokol o saradnji između Službe Skupštine Crne Gore i Instituta "Yunus Emre“ u oblasti unapređenja znanja turskog jezika za službenike Skupštine Crne Gore.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Turkiye u Crnoj Gori Bariš Kalkavan, zajednički je ocijenjeno da dvije zemlje grade prijateljske i snažne partnerske odnose.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić je naglasio da je potpisivanje Protokola o saradnji između Službe Skupštine Crne Gore i Instituta "Yunus Emre“ snažan podsticaj daljem uvezivanju i unapređenju bilateralnih odnosa. Time se, kako je istakao, šalje snažna poruka da je neposredna saradnja, istinski putokaz i potvrda nastojanja da postojeće veze budu dodatno osnažene.

Klarić je naglasio da je crnogorski parlament snažno motivisan da, kroz proaktivan odnos na svim nivoima, stvori dodatan prostor za jačanje kapaciteta Službe, te istovremeno izrazio spremnost i otvorenost Skupštine da svoje kapacitete i resurse stavi na raspolaganje u cilju realizacije budućih potencijalnih zajedničkih projekta koji bi značili potvrdu prijateljstva između dva parlamenta i dvije države.

Generalni sekretar je zahvalio ambasadoru Kalkavanu na doprinosu koji daje jačanju bilateralnih veza, te izrazio uvjerenje da će saradnja dva parlamenta u predstojećem periodu biti dodatno osnažena i intenziviranjem kontakata na nivou parlamentarnih administracija.

Zahvalivši na pomoći koju je Crna Gora pružila Turkiye nakon nedavnih stradanja uzrokovanih velikim zemljotresom, ambasador Kalkavan je ukazao na snažno prijateljstvo dva naroda, te istakao da su upravo ove situacije pokazatelj da "Turkiye može u potpunosti da vjeruje Crnoj Gori i u svakom trenutku računa na njenu podršku”.

Ambasador Kalkavan se osvrnuo na saradnju turskog i crnogorskog parlamenta ocijenivši je izuzetnom, o čemu svjedoče kontakti i međusobno uvažavanje koji postoje i na najvišem parlamentarnom nivou. Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola o saradnji koji vidi kao dodatni doprinos daljem povezivanju dva parlamenta. Podsjetio je, takođe, na važnost kontakata na nivou grupa prijateljstva, kao i neposrednih posjeta, koje bi u perspektivi bile realizovane i za polaznike kurseva turskog jezika.

Tokom sastanka bilo je riječi i o daljim koracima na realizaciji zajedničkih aktivnosti predviđenih Protokolom o saradnji između Službe Skupštine Crne Gore i Instituta „Yunus Emre“, te dodatnim mehanizmima jačanja saradnje na nivou administracija dva parlamenta.

TRT Balkan / agencije