Parsons je dodao da paraolimpijce ne treba smatrati građanima drugog reda, već prvorazrednim.          Foto: AA

Na kraju trodnevne posete Kosovu predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Andrew Parsons održao je konferenciju za novinare zajedno sa predsednicom Kosovskog paraolimpijskog komiteta Njomzom Emini.

Predsednica Emini je tom prilikom istakla da se ove godine povećava odgovornost Kosovskog paraolimpijskog komiteta koje će debitovati na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, te da će Kosovo u Parizu biti predstavljeno sa dva paraolimpijska atletičara.

Emini je istakla da je bio veoma dug put do ispunjavanja kriterijuma za članstvo Kosova u svetskim organizacijama, koje je pre pola godine primljeno u Međunarodni paraolimpijski komitet. Ona je kazala da je sa Parsonsom dogovoreno mnogo vidova saradnje.

„Već smo dogovorili mnoge druge saradnje koje ćemo početi već od sutra. Ovo je dodatna odgovornost, ali i istorijski trenutak, koji prate susreti sa našim čelnicima kojima smo predstavili paraolimpijske vrednosti širom sveta“, naglasila je Emini.

Parsons, koji se u prethodna tri dana sastao sa predstavnicima vlasti na Kosovu, rekao je da je iz svojih poseta i sastanaka shvatio više o izazovima i putu koji predstoji Kosovskim paraolimpijskim komitetom. On je rekao da će njegova poseta pomoći radu Kosovskog paralolimpijskom komitetu.

„Prvi put ćete videti svoju zastavu 28. avgusta na Jelisejskim poljima, na svetski poznatom bulevaru. Tamo ćete doživeti da vidite svoju zastavu. Nadamo se da ćemo videti rezultate i medalje sa Kosova, ali najvažnije je da tamo živi vaša zastava, bez obzira da li osvajate medalje ili ne. Moći ćete da vidite i razumete sve one koji služe ovoj zajednici”, kazao je Parsons.

Parsons je dodao da paraolimpijce ne treba smatrati građanima drugog reda, već prvorazrednim. Naglasio je da je osnivač Paraolimpijskog komiteta pre 70 godina rekao da mu je san da jednog dana paraolimpijci budu jednaki sa ostalim sportistima.

Predsednik Paraplivačkog saveza Kosova Anton Ndrecaj zahvalio je predsednici Emini na podršci koju daje sportistima sa ograničenim sposobnostima. Takođe je naveo da mediji imaju važnu ulogu ne samo u smislu informisanja javnosti, već i za ciljanje onih sportista koji se nalaze negde u nekom kutku Kosova, a mogli bi biti deo Paraolimpijskog komiteta.

TRT Balkan / agencije