Delegacija Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye, koju predvodi Fuat Oktay, održala je sastanak sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.      Foto: AA

Delegacija Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye, koju predvodi Fuat Oktay, održala je sastanke s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom i Odborom za spoljne poslove kosovskog parlamenta.

Na odvojenim sastancima razgovarano je o pitanjima unapređenja odnosa dve zemlje, mogućnostima međuparlamentarne saradnje, te o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu.

Iz Skupštine Kosova je saopšteno da je na sastanku predsednik Skupštine Kosova Konjufce sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Oktayem razgovarao o važnim pitanjima od zajedničkog interesa, međuparlamentarne, ekonomske i trgovinske saradnje, oblasti spoljne politike.

Tokom sastanka bilo je reči i o posebnim i prijateljskim odnosima koji karakterišu Kosovo i Turkiye i iskazana je obostrana volja za njihovo intenziviranje u svim mogućim oblastima saradnje.

Predsednik Skupštine Konjufca izrazio je zahvalnost za kontinuiranu podršku koju je Turkiye davala Kosovu pre i tokom rata, kao i tokom procesa formiranja države, izgradnje države i članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama. Istovremeno je informisao turskog zvaničnika Oktaya u vezi sa radom i prioritetima kosovske zakonodavne vlasti, sveobuhvatnim razvojem i izazovima Kosova na putu evropskih integracija.

Predsednik Odbora za spoljne poslove turskog parlamenta, koji je do pre nekoliko meseci obavljao funkciju potpredsednika Turkiye Fuat Oktay, zahvalio je predsedavajućem Konjufci na prijemu i ponovio spremnost za jačanje međusobnih odnosa, kao i nastavak podrške njegove države Republici Kosovo.

​​​​​​​Premijer Kosova Kurti je čestitao Oktayu na uspešno završenom mandatu potpredsednika Turkiye, te je rekao da su česte posete znak prijateljstva i bliskih odnosa dve zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je izrazio i zahvalnost naroda Kosova Republici Turkiye na podršci u pristupanju Savetu Evrope, a razgovarano je i o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i o potrebi da se Kosovo što pre primi u program Partnerstvo za mir, ka punopravnom članstvu u NATO.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Oktay je istakao da Turkiye podržava nezavisnost i suverenitet Kosova, te članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama. Podvukao je da je poseta premijera Kurtija Turkiye u februaru ove godine intenzivirala odnose dve zemlje.

Oktay je izrazio interesovanje za bilateralna ulaganja i naglasio da je Turkiye prisutna sa mnogim kompanijama na Kosovu u mnogim sektorima. On je, takođe, ponudio saradnju po pitanju arhiva, što je pozdravio premijer Kurti.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je rekao da Turkiye osuđuje strašni napad na Kosovsku policiju u Banjskoj, kod Zvečana, 24. septembra ove godine.

Razgovarano je i o rastu ekonomske saradnje i novim mogućnostima za obe zemlje iz ove saradnje.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, delegacija Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye održaće i sastanke sa Turskom interparlamentarnom grupom prijateljstva, komandantom mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR), general-majorom Ozkanom Ulutasom i predstavnicima Kosovske demokratske partije Turaka.

TRT Balkan / agencije