Informaciju je novinarima potvrdio predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi.       Foto: Reuters Archive

Predsjednik Skupštine Sjevene Makedonije Talat Xhaferi i premijer te zemlje Dimitar Kovačevski sutra će podnijeti ostavku u okviru priprema za parlamentarne izbore koji će se održati 8. maja ove godine.

Ovu informaciju novinarima je potvrdio predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi.

U skladu sa Przynskim sporazumom, koji je postignut u junu 2015. za rješavanje tadašnje političke krize u zemlji, Vlada podnosi ostavku i 100 dana prije dana izbora bira se tehnička vlada koja će provesti izbore.

Odredbe Sporazuma dio su Zakona o Vladi, gdje je, između ostalog, predviđeno nekoliko ministarskih mjesta i za opoziciju.

Politički lideri u Sjevernoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Dogovoreno je da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024. godine, a drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja 2024. godine.

Xhaferi je tim povodom rekao da su, uzimajući u obzir specifičnost izbora tehničke vlade, kao produkt sporazuma, rokovi za izbor nove vlade skraćeni.

“Prethodno smo u koordinaciji i dogovoru sa premijerom imali sastanak i utvrdili okvirne rokove. Dakle, imajući u vidu obaveze koje danas prestaju u vezi sa međunarodnom konferencijom u našoj zemlji, dogovorili smo se da od sutra teku rokovi za podnošenje ostavki i otvaranje sjednice na kojoj će se potvrditi ostavke, odnosno prestanak funkcija predsjednika Skupštine i Vlade“, rekao je Xhaferi.

Dodao je da nakon što sadašnji premijer Dimitar Kovačevski podnese ostavku o tome treba biti obaviješten predsjednik zemlje.

Xhaferi je rekao da bi parlament u petak trebalo da potvrdi ostavku Vlade i kako se očekuje da predsjednik države istog dana dodijeli mandat tehničkoj vladi.

Prema dogovoru vladajuće koalicije SDSM i DUI, u posljednjih 100 dana premijer bi trebao biti iz redova DUI-ja. Ova stranka odlučila je da za mandatara tehničke vlade bude predložen dosadašnji predsjednik Skupštine Talat Xhaferi, koji bi iz tog razloga trebalo da podnese ostavku na sadašnju funkciju.

Upitan o sastavu nove Vlade, odnosno o učešću opozicije u tehničkoj, Džaferi je kratko rekao da će "Vlada biti imenovana u skladu sa Ustavom i zakonom".

TRT Balkan / agencije