Rama je rekao da je novi Plan rasta ključna platforma za ubrzanje pristupanja EU-u i da je instrument koji će ovaj proces građanima učiniti opipljivim.     Foto: AA

U Albaniji je u četvrtak održan Regionalni samit o Planu rasta i usklađivanju s fokusom na integraciju zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji (EU), uz učešće lidera zemalja regiona i predstavnika međunarodnih institucija i organizacija.

Premijer Albanije Edi Rama i komesar EU-a za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su govorili o regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

Rama je rekao da je novi Plan rasta ključna platforma za ubrzanje pristupanja EU-u i da je instrument koji će ovaj proces građanima učiniti opipljivim.

"Prvi put se svi mi na Zapadnom Balkanu slažemo da Evropska unija ne obavlja samo običan posao, već ide korak dalje da nam se približi, da nas podrži u našem ekonomskom rastu i integraciji sa novim Planom rasta" rekao je Rama.

Albanski premijer je upitan i da komentariše prijedlog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o zajedničkoj proizvodnji oružja koji je iznio na jučerašnjem samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani.

"Što se tiče vojne industrije i proizvodnje oružja, mi, kao i Srbija, BiH ili Hrvatska, nemamo proizvodnju, proizvodnu industriju vojne opreme. Želimo je imati, prije svega, za sebe. Nema ništa čudno u prijedlogu. Predsjednik Zelenski nam je govorio o mogućnosti saradnje koja znači ulaganje, proizvodnju i saradnju", rekao je Rama.

Evropski komesar Varhelyi je rekao da je današnji dan takođe veliki podsticaj za sve da ubrzano napreduju.

"Sama ideja o cjelokupnom Planu rasta je uglavnom začeta upravo ovdje, u Tirani, u prethodnim razgovorima koje smo vodili sa premijerom (Ramom op.a.), ali i sa drugim liderima u regionu. Dakle, ovo nije samo ideja Evropske komisije, Evropske unije ili Evropskog vijeća koji su odlučili da se to realizuje, već je to bila i ideja cijelog regiona”, rekao je Varhelyi.

Upitan o procesu evropskih integracija Albanije i da li će "EU dozvoliti Grčkoj da bude prepreka za integraciju Albanije", Varhelyi je rekao da je Brisel saglasan oko činjenice da je Albanija spremna da otvori pregovore za prvo poglavlje.

"Ne mogu razumjeti zašto ne možemo donijeti ovu odluku, iako u potpunosti razumijem važnost dobrosusjedskih odnosa, odnosno dobrih odnosa sa susjedima, ali ne možete graditi tako dobre odnose sa komšijama ako blokiraš drugog da krene naprijed", rekao je.

TRT Balkan / agencije