Regionalna saradnja: BiH preuzela predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

Regionalna saradnja: BiH preuzela predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.
WBF je od osnivanja finansirao stotine regionalnih projekata i time podržao formiranje više 930 partnerstava u regionu, koja obuhvataju više od 15.000 direktnih korisnika.              Foto: AA

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u srijedu je svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje članica. Fond finansira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene te održivog razvoja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, kao domaćin skupa, izjavio je da je jedan od glavnih ciljeva bh. diplomatije pokazati da su dosljedan partner koji dosljedno doprinosi procesima koji se odnose na region, ekonomije i društva.

"Mi smo ulagali i nastavićemo to činiti snažno. Smatramo WBF jednim sveobuhvatnom organizacijom koja je u vlasništvu regiona. Godinama se Fond dokazao kao jedinstven mehanizam saradnje i dobar primjer kako staviti potrebe ispred razlika, u nastojanjima da se ostvari zajednički cilj. Nametanuo se kao jedan od najefektivnijih instrumenata koji ohrabruje saradnju u regionu", rekao je Brkić.

Dodao je da WBF postao važan instrument koji djeluje kao most između vlada i sektora civilnog društva.

"Zahvaljujući tome imamo dodatni i efikasan alat da promovišemo dobrosusjedske odnose i evropske integracije. Ovim događajem želimo povećati vidljivost WBF-a, kako bi što veći broj organizacija civilnog društva u BiH se upoznala s radom Fonda i mogućnostima finansiranja njihovih ideja i projekata", dodao je Brkić.

Poručio je da BiH tokom predsjedavanja WBF-om 2024. želi promovisati značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici.

WBF je od osnivanja finansirao stotine regionalnih projekata i time podržao formiranje više 930 partnerstava u regionu, koja obuhvataju više od 15.000 direktnih korisnika.

Izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Gjergi Murra rekao su događaji poput današnjeg jasan pokazatelj da je BiH već duže vrijeme opredijeljena za regionalnu saradnju, prosperitet, stabilnost i evropsku perspektivu.

"Uvjereni smo da će drugo predsjedavanje BiH fondom biti uspješnije nego prvo 2018. Postoji ambiciozan program i to je najbolja garancija da će nam se omogućiti da i dalje širimo naš status i vidljivost organizacije u regionu", rekao je Murra.

Kazao je da je ta organizacija podržava regionalnu saradnju i koheziju, promoviše pomirenje, kontakte.

"Ponosno smo dijelom šire agende. Poboljšavamo mobilnost svih članica fonda i sa sredstvima našeg fonda već smo dali 200 regionalnih grantova kroz različite šeme. Na taj način postajemo još bolji pomagači, mentori, pružaoci obuka i pružamo podršku organizacijama civilnog društva i novoformiranim organizacijama", rekao je Murra.

U okviru današnjeg događaja su predstavnici organizacija, čiji su projekti u proteklom periodu finansirani od WBF-a, predstavili projekte i podijelili iskustva.

U sklopu programa, domaćini su uručili certifikate predstavnicima organizacija čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF-a.

Fond za Zapadni Balkan je osnovan 2015. godine odlukom ministara vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke, a počeo je sa radom dvije godine kasnije. Sjedište Sekretarijata Fonda je u Tirani.

Članice Fonda su zapadnobalkanska šestorka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

TRT Balkan / agencije