"Ovo je kršenje svih principa međunarodnog prava", naglasio je Peskov, napominjući da ni Iran ni Izrael nisu zatražili pomoć Moskve za ublažavanje tenzija.              Foto: AP

Rusija je u četvrtak pozvala Izrael i Iran na suzdržanost nakon izraelskih udara na iransku diplomatsku misiju u Siriji ranije ovog mjeseca.

"Sada je veoma važno da svi budu suzdržani kako bi se izbjegla potpuna destabilizacija situacije u regionu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi.

Glasnogovornik ruskog predsjednika je podsjetio da je Rusija "veoma oštro" osudila izraelski napad na iransku diplomatsku misiju u Damasku u Siriji, u kojem je poginulo 13 ljudi.

"Ovo je kršenje svih principa međunarodnog prava", naglasio je Peskov, napominjući da ni Iran ni Izrael nisu zatražili pomoć Moskve za ublažavanje tenzija.

Osvrćući se na namjeru Švicarske da održi mirovnu konferenciju o Ukrajini, Peskov je rekao da bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez učešća Rusije "nemaju smisla".

Podsjetio je da su prošle dvije godine od rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

"Za dvije godine... situacija se promijenila. A geopolitička realnost je mnogo drugačija od one u martu 2022", rekao je Peskov.

Peskov je također kritikovao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer je u intervjuu njemačkoj državnoj medijskoj grupi Axel Springer rekao da je ruska infrastruktura, uključujući most koji povezuje poluostrvo Krim sa kopnenim dijelom zemlje, bila "prioritetna meta" Kijeva.

Glasnogovornik Kremlja je naglasio da takve izjave dokazuju da je Rusija bila u pravu kada je pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru 2022.

TRT Balkan / agencije