Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić je sa predstavnicima Mreže mladih i Sektora za društvenu brigu posjetio Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.      Foto: AA

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić je sa predstavnicima Mreže mladih i Sektora za društvenu brigu posjetio Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.

Ovom prilikom su posjetili Odjel na Bistriku i grupu uključenu u aktivnost Radne okupacije. Riječ je o grupi koju čine osobe sa posebnim potrebama od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu nastavili školovanje nakon završetka osnovne škole, dok dio njih jeste.

Oni u okviru Radne okupacije svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i slično, a danas su sa gostima izveli prigodan predbajramski program.

"Bajram je dan naše sreće, radosti i pobjede. Poslanik, a.s. je savjetovao ashabe da se vesele u ovim danima, a mi smo došli da danas ovdje bajramsku radost podijelimo s vama", rekao je glavni imam dr. Velić.

Gosti su potom proveli vrijeme sa polaznicima ovih radionica, gdje su im oni rado govorili o svojim svakodnevnim aktivnostima, životu sa prijateljima, te im pokazali nešto od njihovih ručnih radova.

Aktivisti Mreže mladih Stari grad su pripremili bajramske poklone za sve štićenike, a riječ je o o tradicionalnoj saradnji sa zavodom, u okviru koje posjećuju ovu ustanovu povodom praznika.

"Ovo je osma godina kako realizujemo ovu aktivnost. Počeli smo sa 2017. godinom i do danas imamo kontinuitet. Za vrijeme pandemije koronavirusa, bajramske poklone smo štićenicima nosili kući, te nismo prekidali ovu praksu", kazao je koordinator Mreže mladih Stari Grad Mirsad ef. Đerzić.

Značaj ovakvih posjeta i provođenja vremena sa osobama sa posebnim potrebama ogleda se u činjenici da se zahvaljujući njima oni osjete dijelom društvene zajednice.

"Kao domaćini se radujemo vašoj posjeti, te vam želimo zahvaliti na svim aktivnostima koje realizujete skupa s nama. Danas smo svjedočili da vam se naši štićenici obraduju, te da rado dijele predbajramsku radost s vama", istakla je direktorica Zavoda Zumreta Jeina.

Osim poklona kao znaka pažnje, darovanim štićenicima su značajni i susreti sa članovima Mreže mladih i imamima tokom kojih imaju priliku razgovarati, čuti riječi podrške, ali i biti saslušani.

TRT Balkan / agencije