"Na radionici će predavanja držati eminentni profesori iz oblasti turkologije iz Turkiye i svijeta", rekao je Akbulut.     Foto: AA

Na radionici, čija je tema "Prošlost, sadašnjost i budućnost turkoloških studija na Balkanu", prisustvovat će eminentni profesori iz ove oblasti iz Turkiye i drugih zemalja svijeta.

Ersin Akbulut, koordinator za turski jezik u Institutu "Yunus Emre", rekao je novinaru Anadolu kako je radionica namijenjena studentima iz zemalja regije koji studiraju na diplomskim, magistarskim i doktorskim studijima na turkološkim odsjecima.

"Na radionici će predavanja držati eminentni profesori iz oblasti turkologije iz Turkiye i svijeta", rekao je Akbulut.

Pored činjenice da će imati priliku čuti korisne stvari iz sturke, Akbulut je naglasio kako je radionica vrlo značajna i zbog toga što će turkolozi iz različitih zemalja imati priliku da se upoznaju i razmijene iskustva.

"Drugim riječima, cilj nam je da studenti u Hrvatskoj uspostave vezu sa studentima u Rumunije. Na taj način želimo uspostaviti komunikacijsku mrežu u oblasti turkologije na području Balkana", rekao je Akbulut.

Dodao je kako su dobili već oko 60 prijava za učešće na radionici, te naglasio kako su prijave otvorene sve do 15. maja.

"Svi koji žele uzeti učešće na ovoj radionici prijave mogu poslati do 15. maja. Prijave mogu poslati putem maila 'saraybosna@yee.org.tr'", rekao je Akbulut.

Dodao je kako će ova radionica biti i svojevrstan skup zemalja koje su kroz historiju dale svoj doprinos kako u razvoju turkologije kao nauke, tako i studija o turskoj kulturi, jeziku, historiji i brojnim drugim temama.

“Naprimjer, Univerzitet Elte u Mađarskoj je jedna od prvih i možda najznačajnijih tačaka u ovom dijelu Evrope gdje je osnovana katedra za turkologiju. Isto tako, turkologija u Sarajevu, Beogradu. Predvodnici toga nisu bili samo ograničeni na svoje zemlje, već su se educirali u svojim zemljama a potom bili pioniri turkologije, turkoloških odsjeka u drugim zemljama. Tako da mi na ovaj način nastojimo okupiti važne turkološke centre u balkanskim zemljama”, zaključio je Akbulut.

Troškove prevoza (cestovnog), smještaja i hrane učesnika radionice snosi organizacioni odbor radionice, a sve ostale informacije moguće je pronaći na zvaničnim stranicama i profilima društvenih mreža Instituta "Yunus Emre" Sarajevo.

TRT Balkan / agencije