Mandl je istakao da je dobro što EU vodi dijalog, ali da treba biti kritičan prema tome kako se dijalog razvija.      Foto: AA

U Skupštini Kosova nastavljen je Deveti sastanak parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Kosovo. Drugog dana sastanka tema razgovora bila je dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU i regionalna saradnja.
Mandl je istakao da je dobro što EU vodi dijalog, ali da treba biti kritičan prema tome kako se dijalog razvija. Dodao je da se ne treba zanemariti pozitivna uloga Sjedinjenih Američkih Država i podrška izaslanika Gabriela Escobara.
“Mi i dalje govorimo o prošlosti, i dalje imamo nacionalizam, a trebali bismo govoriti o saradnji mladih Srba i Albanaca, što je bitno za budućnost”, kazao je Mandl.

“Zastupnici Srpske liste u Skupštini Kosova, kao predstavnici naroda, trebali bi učestvovati u diskusijama”, dodao je on.

“Bili bismo sretni na mogućnosti da možemo da razgovaramo s kolegama iz Srpske liste u Skupštini Kosova, oni imaju zagarantovana mjesta Ustavom Republike Kosovo, ali oni nisu ovdje, nisu ovdje već mjesecima i generalno ne žele mnogo da sarađuju”, kazao je Mandl.

Austrijski europarlamentarac je rekao da je nepravedno što građani Kosova još imaju vizni režim, dodavši da bi također bilo nepravedno uslovljavati Kosovo viznom liberalizacijom u dijalogu sa Srbijom. Naveo je da mali broj zemalja članica EU blokira taj proces, te da nije do Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji su nekoliko puta jasno preporučili ukidanje viza.

Rekao je da bi budućnost šest zemalja Balkana trebala biti u Evropskoj uniji, te da je važnost toga posebno izražena nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Armend Muja, zastupnik vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenja, istakao je da nepokolebljiva perspektiva evropskih integracija treba da bude težnja, posvećenost zemalja Balkana, ali, još važnije, i Evrospke unije i pojedinačnih članica EU. Muja je ocijenio da svako oklijevanje predstavlja mogućnost zadovoljenja apetita drugih država, posebno Rusije, za prostiranje svog utjecaja na Balkanu.

Muja je podsjetio da se Kosovo "svrstalo uz EU povodom agresije Rusije nad Ukrajinom", dok zabrinjava "oklijevanje Srbije da osudi tu agresiju". Po njegovim riječima, to jasno predstavlja dilemu u vezi sa sigurnošću Kosova i izazov miru na Balkanu.

Kosovo se zalaže i doprinosi Berlinskom procesu, te snažno podržava zajedničko regionalno tržište, kazao je Muja.

“Mi pozdravljamo potpisivanje tri sporazuma o slobodi kretanja, bez viza i pasoša, i to je zaključeno jučer u okviru Berlinskog procesa. Također i recipročno priznanje visokoškolskih diploma i kvalifikacija uklanja neke od barijera za mobilnost ljudi Zapadnog Balkana”, kazao je Muja.

Govoreći o dijalogu, Muja je kazao da je za Kosovo strateški cilj da se u konačnom i obavezujućem sporazumu ne odvajaju priznanje Srbije i stolica u Ujedinjenim nacijama.

“Priznanje od Srbije, stolica u UN-u, priznanje od pet zemalja EU i učlanjenje u NATO, predstavlja rješenje za našu stratešku posvećenost prema Evropskoj uniji i slobodnom svijetu i predstavlja riješenje sigurnosne dileme za Kosovo”, kazao je Muja.

On je optužio Srbiju da je konstantno minirala proces dijaloga, što se vidi kroz veliki dio do sada potpisanih sporazuma, navodeći sporazum o energetici, slobodi kretanja i druge. Ocijenio je i da podrška Beograda kriminalnim grupama na sjeveru Kosova predstavlja izazov za red i zakon, dok grupisanje Vojske na granici s Kosovom u vrijeme kriza, pokazuje arhaični pristup rješavanju problema.

Zastupnici kosovskih opozicionih partija su ukazali na neophodnost fokusiranja EU na završetak dijaloga, sveobuhvatnim pravnoobavezujućim i konačnim sporazumom, s recipročnim priznanjem između Kosova i Srbije.

TRT Balkan / agencije