Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti Republike Srpske da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu.    Foto: AA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se u utorak sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i reformskim prioritetima koji su ključni za budućnost BiH u Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika Schmidt je naglasio odgovornost bosanskohercegovačkih vlasti da iskoriste pogodan trenutak i zacrtaju smjer ove zemlje u okviru EU integracija, skupa sa koracima u pravcu dugoročne stabilnosti te punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naglasio je da je pravo vrijeme da se djeluje odgovorno i osigura građanima BiH siguran put ka integraciji, stabilnosti i prosperitetu.

"Moramo dati prioritet dijalogu, zrelosti i odgovornosti, stavljajući interese građana iznad dnevne politike", rekao je Schmidt, dodavši:

"Ostvarivanje težnji Bosne i Hercegovine u pogledu evropskih integracija zahtijeva funkcionalne institucije, bezuvjetnu posvećenost vladavini prava i kolektivnu privrženost općem dobru."

U saopštenju se dodaje da današnji sastanak visokog predstavnika Schmidta i predsjedavajuće Krišto pokazuje zajedničku opredijeljenost za usmjeravanje Bosne i Hercegovine u ovoj ključnoj fazi. Radeći zajedno i podržavajući vrijednosti dijaloga, odgovornosti, te dobroj upravi u interesu građana, Bosna i Hercegovina može stvoriti svjetliju i bolju budućnost za sve.

TRT Balkan / agencije