Akcija je prvobitno trajala od 13. do 28. februara, ali je ista zbog velikog interesovanja i naknadnih uplata produžena do 14. marta 2023. godine.    Foto: AA

Akcija "Prosvjetni radnici solidarno u akciji prikupljanja pomoći narodima Turske (Turkiye) i Sirije stradalim u zemljotresu" pokrenuo je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

"Uslijed katastrofalnih zemljotresa koji su 6. i 7. februara 2023. pogodili Turkiye i Siriju, te niza naknadnih potresa u kojima je desetine hiljada ljudi izgubilo živote, a još veći broj je povrijeđenih ili koji se vode kao nestali, s ogromnim materijalnim štetama i nedostatkom elementarnih uslova za život, pokrenuta je ova Akcija", navodi se u saopćenju SSOOIO FBIH.

Akcija je prvobitno trajala od 13. do 28. februara, ali je ista zbog velikog interesovanja i naknadnih uplata produžena do 14. marta 2023. godine.

"Gro sredstava je skupilo nastavno osoblje iz Federacije BiH i svi kantoni su uzeli učešće. Učešće u akciji je uzeo i jedan do učenika iz pojedinih škola i čak i jedan dio vijeća roditelja. Ne treba zanemariti učešće i jednih i drugih", rekao je za TRT Balkan Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sindikat se zahvalio svim članovima SSOOIO FBIH, radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području FBiH, direktorima osnovnih škola i javnih ustanova, vijećima roditelja, vijećima učenika i svim pojedincima koji su dali svoj doprinos.

U akciji je za žrtve razornih zemljotresa prikupljeno je 236.371,63 KM, a sredstva su 15. marta uplaćena Sindikatu obrazovanja Turkiye (Egitim Bir Sen), navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Šatorović je za TRT Balkan govorio o razlozima pokretanja ove akcije:

"Mi smo definitivno zahvalni za sve ono što je turski narod učinio za samu BiH i iz tog razloga nismo mogli ostati nijemi na njihovu tragediju. Pogotovo što smo zajednički realizirali određene aktivnosti pomoći 2014. godine kada su BiH zahvatile poplave i kada je turski narod uzeo učešće u obnovi određenih gradova, škola i domova te pomogao jednom dijelu prosvjetnih radnika. Imamo izuzetno dobre, bratske odnose sa Sindikatom obrazovanja u Turskoj (Turkiye) i patnja turskog naroda je u suštini patnja bosanskog naorda. To je nešto što nas je vodilo kada smo odlučili da uđemo u ovu aktivnost."

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine ima potpisan sporazum o saradnji sa Sindikatom obrazovanja Turkiye koji će distribuirati pomoć ugroženim radnicima kojima je ista najpotrebnija.

TRT Balkan