Tenzije su počele prije početka sjednice, jer su se poslanici opozicije, koji su bili izbačeni na prethodnim sjednicama, sukobili sa čuvarima, nakon što su pokušali nasilno da uđu u salu.                Foto: AA

Današnju sjednicu Skupštine Albanije, na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama skupštinskih pravilnika i nekih nacrta zakona, ponovo su obilježile napetosti i incidenti, nakon što su zastupnici opozicione Demokratske stranke opstruirali raspravu.

Tenzije su počele prije početka sjednice, jer su se poslanici opozicije, koji su bili izbačeni na prethodnim sjednicama, sukobili sa čuvarima, nakon što su pokušali nasilno da uđu u salu. U pokušaju da uđu u parlament, razbili su staklo na vratima Skupštine.

Trinaest poslanika opozicije isključeno je sa plenarne sjednice na deset dana, dok su ostali članovi opozicione Demokratske stranke opstruirali raspravu, bacavši dimne bombe.

Sjednicu koja je trajala osam minuta zatvorila je predsjednica Skupštine Lindita Nikola. Za to vrijeme usvojene su izmjene skupštinskog pravilnika sa 74 glasa od ukupno 140 poslanika koliko ima to zakonodavno tijelo.

Promjene je predložila vladajuća stranka Socijalistička partija Albanije nakon nedavnih tenzija na skupštinskim sjednicama. Novim izmjenama je mjera "isključenja" iz učešća u komisijama ili na plenarnoj sjednici sa deset dana povećana na 30 ili 60.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha, kojeg Skupština priznaje kao poslanika van poslaničkih grupa izjavio je danas da je "opozicija postigla svoju misiju sa potpunim uspjehom." .

"Ovo je uništenje parlamenta. U monističkom sistemu, opozicija ima samo jednu misiju, izdržljivost, izdržljivost i samo izdržljivost", rekao je Berisha.

Zastupnici su istakli da je "opozicija odlučna da ovom borbom u parlamentu svom snagom brani svoja ustavna prava", jer se njihova prava ne poštuju, a inicijative i zahtjevi ne odobravaju.

Poslanici Demokratske partije Albanije (PD) i drugi opozicioni zastupnici ranije su izjavili da se "parlament pretvorio u privatnu instituciju" premijera Edija Rame i predsjednice parlamenta Lindite Nikolle.

TRT Balkan / agencije