Demokratski institut Kosova, nevladina organizacija koja nadgleda rad Skupštine Kosova, predstavio je analitički izveštaj o dešavanjima tokom prolećnog zasedanja Skupštine pod nazivom "Zakonodavstvo usred mnogih izazova“.         Foto: AA

Demokratski institut Kosova, nevladina organizacija koja nadgleda rad Skupštine Kosova, predstavio je analitički izveštaj o dešavanjima tokom prolećnog zasedanja Skupštine pod nazivom "Zakonodavstvo usred mnogih izazova“.

Arber Thaci, istraživač KDI-a, rekao je da su ovu sesiju karakterisali mnogi izazovi i raznovrstan sadržaj. On je rekao da je tokom prolećnog zasedanja Skupština održala ukupno 49 sednica, od kojih je oko polovina bila plenarna. Pored plenarnih, održano je i osam vanrednih sednica i dve sednice svečanog karaktera.

"U ovom periodu, Skupština je usvojila ukupno 44 nacrta zakona tokom ovog zasedanja, ali mnogi od njih ne spadaju u zakonodavnu agendu za 2023. godinu, odnosno samo 17 od njih su nacrti zakona ili međunarodnih sporazuma koji su uključeni u zakonodavnoj agendi za ovu godinu, dok drugi spadaju u zakonodavne programe od prethodnih godina“, rekao je Thaci.

Kako je kazao, time je Skupština ispunila 13 posto zakonodavnog plana za 2023. godinu. S druge strane, 14 nacrta zakona još čeka na podnošenje amandmana i usvajanje u drugom čitanju. On je ukazao i na čestu upotrebu neparlamentarnog jezika, što predsednik Skupštine nije kažnjavao, a što je izazvalo napetosti koje su tokom jula meseca eskalirale i u fizičke obračune poslanika i ministara u do sada neviđenim razmerama.

Istraživačica Violeta Haxholli iznela je podatke koji se odnose na nadzornu funkciju Skupštine.

Prema njenim rečima, na ovoj sednici poslanici su podneli ukupno 171 poslaničko pitanje. Međutim, broj pitanja nije bio zadovoljavajući, imajući u vidu nizak prosek po poslaniku, dok 82 od 120 poslanika nisu postavila nijedno poslaničko pitanje.

"Što se tiče odgovornosti izvršne vlasti, odnosno premijera i ministara prema poslanicima u vezi sa odgovorima na poslanička pitanja, samo je premijer odgovorio na 17 pitanja koja su mu postavljena, a bilo je ministara koji nisu odgovorili na pitanja poslanika, kao što su ministar unutrašnjih poslova i ministar spoljnih poslova“, naglasila je Haxholli.

Ona je pojasnila da je premijer Kurti odgovorio na pitanja koja su uglavnom bila vezana za dešavanja na severu Kosova i dijalog sa Srbijom.

Haxholli je, takođe, govorila o postupanju Skupštine u reformi pravosuđa, pozitivno ocenivši konsenzus između političkih partija za razmatranje provere rada sudija i tužilaca. Ona je ukazala na potrebu da se održi konsenzus i pruži podrška ovom procesu na stranke nevećinskih zajednica.

Takođe je izrazila zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u radu Skupštine prema javnosti, uključujući nedostatak elektronskog glasanja, neobjavljivanje ručnog glasanja i neredovno objavljivanje zapisnika sa sastanaka parlamentarnih i ad hoc odbora.

KDI je u svom izveštaju izneo i nekolilo preporuka za Skupštinu i poslanike, ističući potrebu pravilnog planiranja sednica, redovnog učešća poslanika na sednicama, proširenja konsenzusa i inkluzivnosti za reformu pravosuđa i pojačanog nadzora izvršne vlasti.

TRT Balkan / agencije