Vladajuća većina u Skupštini nije izglasala ni jedan amandman koji je predložila opozicija.      Foto: AA

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Zakon o budžetskim izdvajanjima za 2024. godinu, vredan 3 milijarde i 314 miliona eura.

Nakon celodnevnog razmatranja i glasanja za 64 predložena amandmana, budžet je usvojen sa 63 glasa za i jednim uzdržanim, ali poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju. Vladajuća većina u Skupštini nije izglasala ni jedan amandman koji je predložila opozicija.

Nakon usvajanja budžeta, premijer Aljbin Kurti je preko društvenih mreža poručio da se treću godinu zaredom budžet usvaja na vreme. Kurti je zahvalio poslanicima na glasanju, doprinosu i podršci.

“Sa ovim opštim budžetom od preko 3,3 milijarde eura, što je 35 odsto više od budžeta koji smo zatekli u prvoj godini vlasti, nastavljamo da jačamo odbranu Republike, povećavamo bezbednost, promovišemo zapošljavanje na tržištu rada, povećavamo brigu o porodicama, podržavamo reforme koje smo započeli i omogućavamo dalji ekonomski razvoj i podizanje blagostanja građana“, napisao je Kurti.

Budžet za narednu godinu je za oko 100 miliona eura veći od ovogodišnjeg. Skupština Kosova je 16. novembra usvojila nacrt Zakona o budžetskim izdvajanjima za 2024. godinu, koji je predložila Vlada Kosova. Opozicioni poslanici ni tada nisu učestvovali u glasanju.

TRT Balkan / agencije