Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović rekao je kako su razgovori bili prijateljski i topli, te da su odnosi dviju zemalja na visokom nivou.      Foto: AA

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgang Sobotka, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je kako je pred Bosnom i Hercegovinom odlučujući trenutak, kako je potrebno podržati cijeli Zapadni Balkan na putu ka Europskoj uniji, te ne dozvoliti jačanje drugih utjecaja na tom prostoru.

U Sarajevu je održan sastanak Sobotke s članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan pred početak hitne sjednice ovog Doma.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka kako su razgovori bili prijateljski i topli, te da su odnosi dviju zemalja na visokom nivou.

„Austrija, pored toga što je pomogla da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u decembru 2022. godine, sada se snažno zalaže da Bosna i Hercegovina u martu dobije otvaranje pristupnih pregovora sa EU“, rekao je Ademović.

Rekao je kako su tokom sastanka izrazili zahvalnost Austriji u kontekstu činjenice da je to zemlja koja je najveći pojedinačni investitor u Bosni i Hercegovini. "Robna i trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije je na vrlo zavidnom nivou, Bosna i Hercegovina ima čak suficit u tim odnosima", naglasio je Ademović.

Podsjetio je također da Sobotka već danas ide na Minhensku sigurnosnu konferenciju.

„Dobili smo određena uvjeravanja da će nastaviti da se zalaže da Bosna i Hercegovina dobije pristupne pregovore naravno uz uslov da mi u narednih nekoliko dana usvojimo preostala tri zakona koje nam je Europska komisija dala kao uslov koji trebamo ispuniti“, zaključio je Ademović.

Sobotka je također potvrdio vrlo dobre i prijateljske odnose između BiH i Austrije, naglašavajući kako će učiniti sve da oni u budućnosti budu još bolji, i to u različitim poljima.

„Geopolitička situacija svakako igra veoma važnu ulogu i u tom pogledu nije potrebno dopustiti da se drugi utjecaji javljaju i jačaju. U tom smislu je potrebno svakako podržati cijeli region Zapadnog Balkana na njegovom putu ka Europskoj Uniji“, podvukao je Sobotka.

Dodao je da su neke zemlje u regionu već u poodmakloj fazi svog procesa i približavanja Europskoj uniji, te kazao: „Radi se u budućnosti cijelog regiona, Bosne i Hercegovine također. Bosna i Hercegovina se sada nalazi u odlučujućem trenutku, i u danima koji su pred nama trebalo bi da se postigne očekivani iskorak, kako bi mogao da se desi i očekivani napredak.“

Sobotka je dodao kako želi ohrabriti delegate u Domu naroda pred današnju sjednicu.

TRT Balkan / agencije