Na godišnjoj konferenciji je navedeno da je tokom 2023. godine Specijalno tužilaštvo zaplenilo imovinu proisteklu iz kriminalnih aktivnosti u vrednosti od preko 41 milion eura.                 Foto: AA

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Blerim Isufaj izjavio je da je tokom 2023. godine Specijalno tužilaštvo bilo suočeno sa slučajevima u kojima su osumnjičeni visoki državni zvaničnici koji su istraženi na profesionalan način.

Isufaj je završnoj konferenciji za medije rekao da je Specijalno tužilaštvo Kosova u 2023. godini primilo 306 novih predmeta, dok je ukupno rešeno 239 slučajeva.

„Tokom 2023. godine, Specijalno tužilaštvo Kosova je registrovalo ukupno 306 predmeta, od primljenih predmeta za svako odeljenje. Odeljenje za organizovani kriminal i druge zločine 37 predmeta, Odeljenje za korupciju i finansijski kriminal 172 predmeta, Odeljenje za ratne zločine 46 predmeta i Odeljenje za terorizam 51 slučaj“, naglasio je Isufaj.

Na godišnjoj konferenciji je navedeno da je tokom 2023. godine Specijalno tužilaštvo zaplenilo imovinu proisteklu iz kriminalnih aktivnosti u vrednosti od preko 41 milion eura.

Odgovarajući na pitanja novinara, Isufaj je potvrdio da je zbog terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova izdata poternica za hapšenje Milana Radoičića, glavno osumnjičenog za taj napad.

Takođe je prokomentarisao i izjavu premijera Kosova Albina Kurtija da tužilaštvo nije podiglo više optužnica za napad u Banjskoj, na severu Kosova. On je rekao da je podizanje optužnica stvar pravosudnog sistema, a ne premijera.

Za Radoičićem, kada je bio potpredsednik Srpske liste, postojala je i ranije poternica od strane kosovskog tužilaštva za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, ali je povučena u martu 2021. godine bez ikakvog objašnjenja. U vezi s tim, Isufaj nije mogao da pruži više detalja.

„Što se tiče pitanja povlačenja poternice za Radoičićem, to je potpuno interna stvar Tužilaštva i budite sigurni da ne možemo deliti previše detalja o mišljenju o predmetima kojima se bavimo. Građani Kosova treba da znaju da on nikada nije bio u pritvoru, poternica je na neko vreme bila povučena, pa je u međuvremenu vraćena “, naglasio je Isufaj.

TRT Balkan / agencije