Srbija: Brnabić prihvatila da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna

Srbija: Brnabić prihvatila da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna

Odluka će zahtijevati izmjenu i dopunu Zakona o lokalnim izborima.
Brnabić je istakla da su razgovori s opozicijom trajali 17 dana.            Foto: AA

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopćila je danas da će lokalni izbori biti održani istog dana kada i beogradski, 2. juna.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da će ova odluka zahtijevati izmjenu i dopunu Zakona o lokalnim izborima te da očekuje da će raspisati izbore 21. aprila.

Brnabić je istakla da su razgovori s opozicijom trajali 17 dana.

Ranije je izjavila da je neustavan i neprihvatljiv zahtjev opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) da se spoji održavanje beogradskih i ostalih lokalnih izbora.

"Situacija u kojoj se naša zemlja nalazi je izuzetno teška. Pritisci su svakodnevni, raznovrsni i kontinuirani. U takvim uslovima nam treba što veća unutrašnja stabilnost. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Srbija, vjerujem da bi i moja odluka bila drugačija", rekla je Brnabić.

Dodala je da će se nastaviti s radom na preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Brnabić je ponovila da će biti formirana dva radna tijela za unapređenje izbornih uslova.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. godine nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu. Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

TRT Balkan / agencije