Nakon primopredaje vozila, ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy izjavio je da je TIKA širom Srbije realizovala više od 360 projekata. Većina od tih projekata realizovana je u regiji Sandžak, naglasio je ambasador.         Foto: AA

Odeljenju nefrologije novopazarske Opšte bolnice Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA) uručila je danas donaciju, vozilo za prevoz pacijenata koji u tu zdravstvenu ustanovu dolaze na dijalizu.

Nakon primopredaje vozila, ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy izjavio je da je TIKA širom Srbije realizovala više od 360 projekata. Većina od tih projekata realizovana je u regiji Sandžak, naglasio je ambasador.

Aksoy je, obilazeći Odeljenje nefrologije, izrazio zadovoljstvo zbog radova na rekonstrukciji Opšte bolnice ističući da ceni postupak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uloži u tu novopazarsku zdravstvenu ustanovu.

„Na sastanku koji smo obavili sa direktorom bolnice i lekarima dogovorili smo da uspostavimo saradnju sa našim univerzitetom i Odeljenjem nefrologije Opšte bolnice Novi Pazar. Prema podacima koje sam ja dobio, zaista je veliki broj pacijenata koji dolaze na dijalizu i naša obaveza je da im pružimo što kvalitetnije usluge. Pacijenti koji dolaze na dijalizu imaju određene potrebe, u skladu sa tim potrebama, Opšta bolnica je nama poslala zahtev i danas predajemo vozilo za prevoz pacijenata koji dolaze na dijalizu. TIKA i Republika Turkiye uvek će podržavati projektima našu braću u Sandžaku“, izjavio je ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy.

Koordinator TIKA u Srbiji Mehmet Mete Anac izjavio je da je u regiji Sandžak u oblasti zdravstva realizovan značajan deo od ukupnog broja projekata realizovanih u Srbiji. On je naveo da će ovom donacijom u značajnoj meri biti olakšan transport teško obolelih građana regije Sandžak na jugozapadu Srbije do Odeljenja nefrologije u Novom Pazaru.

„U sektoru zdravstva realizovali smo više od 40 projekata. Adaptirali smo mnoge zdravstvene ustanove, opremali smo bolnice i laboratorije savremenim uređajima, donirali smo ambulantna vozila... Ova donacija od izuzetnog je značaja za Odeljenje nefrologije, jer oni opsulužuju i pacijente iz šireg regiona. Ka ovoj zdravstvenoj ustanovi gravitira više od 200 hiljada pacijenata. Iz okolnih sela najmanje 50 pacijenata se svakodnevno transportuje do bolnice na dijalizu, što znači da jedno vozilo godišnje pređe najmanje 60 hiljada kilometara. Vozila za prevoz tih pacijenata bila su u jako lošem stanju i često su se kvarila, posebno su teško funkcionisali u zimskom periodu kada je otežan bio transport pacijenata na dijalizu. Donirajući ovo vozilo omogućili smo brži i udobniji transport pacijenata“, naveo je koordinator TIKA-e za Srbiju.

Zahvalnost TIKA-i i narodu Turkiye na donaciji uputio je direktor Doma zdravlja Novi Pazar dr Ervin Ćorović. On je kazao da će ova donacija umnogome olakšati dolazak pacijenata na Odeljenje nefrologije, ali da će olakšati i rad same službe.

„Na odeljenju dijalize leče se naši najteži pacijenti. Sa ovim vozilo čija je vrednost oko 25 hiljada evra mi sada imamo i uslove da ih transportujemo do službe i da im pružimo adekvatnu zdravstvenu uslugu. Zahvaljujući dobrim odnosima Turkiye i Srbije ova donacija je uspešno realizovana. Ja se zahvaljujem u ime osoblja i pacijenata za ovu donaciju“, izjavio je Ćorović.

TIKA je i ranije u novopazarskom zdravstvu realizovala niz značajnih i kapitalnih projekata. Jedan od njih je i potpuna rekonstrukcija i opremanje porodilišta u tom gradu. Značajne kontingente medicinske pomoći Turkiye je Novom Pazaru uputila tokom pandemije koronavirusa 2020. godine.

TRT Balkan / agencije