Iz ambasade su naveli da je cijela Srbija, počevši od njenog predsjednika Vučića, Vlade i naroda, doslovno mobilizirana za pomoć žrtvama razornih zemljotresa na jugu Turkiye.     Foto: AA

Sve razine vlasti i narod Republike Srbije pokazali su sjajan primjer solidarnosti i pružili značajnu pomoć Republici Turkiye i turskom narodu koji su pretrpjeli velike ljudske i materijalne gubitke u razornim zemljotresima od 6. februara.

Iz ambasade Republike Turkiye u Beogradu za Anadoliju su saopćili kako su se narod Srbije, bošnjačka braća, turski državljani, privrednici i nevladine organizacije dobrovoljno mobilizirali i u koordinaciji sa ambasadom djelovali u hitrom prikupljanju i isporuci značajne pomoći u robi i novcu za žrtve zemljotresa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je među prvim predsjednicima država koji su podijelili izraze sućuti i solidarnosti na društvenim mrežama nakon zemljotresa na jugu Turkiye.

“Pored predsjednika Vučića, našu ambasadu u Beogradu su posjetili i u Knjigu žalosti se upisali i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar transporta i infrastrukture Goran Vesić i ministri bez portfelja Edin Đerlek i Novica Tončev“, navodi se u saopćenju turske ambasade u Beogradu.

U saopćenju se navodi da je u akcije potrage i spašavanja nakon zemljotresa u Hatayu i Kahramanmarasu Srbija poslala tim od 51 spasioca i jednog psa tragača.

Spasili su troje ljudi ispod ruševina i dali značajan doprinos akcijama na terenu. “Više od 200 tona humanitarne pomoći, koju su prikupili Vlada Srbije, naši sugrađani i nevladine organizacije iz Srbije, kamionima i teretnim avionima Turkish Airlinesa poslani su u Turkiye pod koordinacijom naše ambasade u Beogradu, naših konzulata u Novom Pazaru i Nišu. Po uputama AFAD-a pomoć je avionima i kamionima, koje su osigurali naši privrednici, poslana u Adanu, Gaziantep i Ankaru. Vladina pomoć u ukupnom iznosu od dva miliona eura isporučena je našoj Ambasadi, a prvi kontingent pomoći je dopremljen u našu zemlju teretnim avionom Turkish Airlinesa“, navodi se u saopćenju.

Vlada Srbije je osigurala i maksimalne olakšice prolaza i oslobađanja plaćanja cestarina kako bi šleperi sa humanitarnom pomoći što brže stigli u Turkiye. Vlada Srbije je za pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye donirala i milion eura finansijske pomoći koja je uplaćenja na račun Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) u Ziraat banci u Ankari. Ministar informiranja i telekomunikacija Jovanović zatražio je i da se financijska pomoć prikuplja slanjem SMS-ova od telefonskih operatera diljem Srbije.

Osim toga, Udruženje privrednika Turkiye i Srbije, pod vodstvom Halkbank-Beograd, otvorilo je račun za novčanu pomoć u dinarima.

I Pošta Srbije pokrenula je akciju prikupljanja pomoći u dinarima. Blizu 300.000 eura tako je prikupljeno i prebačeno na račune AFAD-a, uz još uvijek akumulirana sredstva koja pristižu putem SMS poruka.

“Katastrofa potresa koja se dogodila u našoj zemlji s tugom je dočekana i u sandžačkom kraju za koji nas vežu historijske veze. Od prvog dana skupljana je pomoć u robi i novcu iz cijelog kraja, počevši od Novog Pazara i Tutina. Pod koordinacijom našeg Generalnog konzulata u Novom Pazaru, u našu zemlju je poslano ukupno 15 kamiona humanitarne pomoći koja je sakupljena od Grada Novog Pazara i tamošnjih nevladinih organizacija, uključujući i pomoć prikupljenu u našem konzularnom uredu u Nišu.

U džamijama su klanjane dženaze u odsustvu onima koji su izgubili živote u zemljotresima u Turkiye i prikupljeno je blizu 300.000 eura donacija“, navode iz turske ambasade u Beogradu.

Iz ambasade su također naveli da je cijela Srbija, počevši od njenog predsjednika Vučića, Vlade i naroda, doslovno mobilizirana za pomoć žrtvama razornih zemljotresa na jugu Turkiye.

“Podrškom i solidarnošću koju je pokazala, Srbija je također pokazala svoju odlučnost da i u teškim vremenima ojača i održi najbolje odnose u historiji između naših zemalja“, zaključili su iz turske ambasade u Beogradu.

TRT Balkan / agencije