Turska fondacija Maarif je dala značajan doprinos jačanju odnosa između naroda Srbije i Turkiye.     Foto: AA

Turska fondacija Maarif (TMV) planira povećati broj svojih škola u Srbiji.

Ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy i član Upravnog odbora Turske fondacije Maarif Mahmut Ozdil posjetili su Maarif škole u Beogradu.

Aksoy je kazao da su Maarif škole veoma prestižne obrazovne institucije i da je broj učenika koje pohađaju ove ustanove već sada premašio 700.

Naglasio je da učenici u ovim školama imaju odlične uvjete.

"Turska fondacija Maarif djeluje u 52 zemlje. Ovo je zaista naš ponos. Odlično predstavljaju Turkiye u inostranstvu. Ambasada Republike Turkiye ima odličnu saradnju s njima. Često posjećujemo ove škole, družimo se s našim učenicima", kazao je ambasador Aksoy.

Kako je rekao, Turska fondacija Maarif je dala značajan doprinos jačanju odnosa između naroda Srbije i Turkiye.

"Postoji značajna interakcija između srbijanskog i turskog naroda u posljednje vrijeme. Broj turista iz Srbije koji posjećuju našu zemlju prošle godine je porastao za 50 posto, premašivši 360 hiljada. Isto tako, broj turista iz Turkiye koji posjećuju Srbiju porastao je za 25 posto. Prije dvije godine uspostavili smo direktne letove za Ankaru iz Beograda. Ove godine smo dodali i Izmir, pa će se moći putovati direktno iz Beograda u Izmir", rekao je Aksoy.

Napominjući da su politički odnosi Srbije i Turkiye na najvišem nivou u historiji, Aksoy je kazao da je to turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio tokom posljednje posjete Srbiji.

Aksoy je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, kazavši da je Srbija dala snažnu podršku Turkiye u borbi protiv FETO-a, te da pripadnicima ove terorističke organizacije nije pružila utočište.

Član Upravnog odbora Turske fondacije Maarif Ozdil izjavio je da njihova škola na zahtjev srbijanskih vlasti pruža obrazovanje u Beogradu.

"Od sljedeće godine počinjemo sa aktivnostima i u Novom Pazaru, najvažnijem predstavniku multikulturalne strukture Srbije. Počećemo sa vrtićem da pružamo usluge u Novom Pazaru. Očekujemo i povećanje broja učenika u našim školama u Srbiji. Kako raste broj učenika u našoj osnovnoj školi, tako će rasti i cijela naša škola", kazao je Ozdil te dodao:

"U lancu vrtića već sada smo među prva tri u Beogradu. Očekujemo rast kapaciteta i kvaliteta u tom smislu. U Srbiji postoji veliko povjerenje u Turkiye, turske institucije i Turke. Dakle, potražnja za našim školama je povećana od kada smo preuzeli ove škole."

TRT Balkan / agencije