U deset dana, koliko će kamp trajati, mladi iz nekoliko zemlja će kroz radne aktivnosti učestvovati u poslovima koje organizuje Emmaus.     Foto: AA

U MFS Emmaus u Potočarima je otvoren 18. međunarodni omladinski kamp. U deset dana, koliko će kamp trajati, mladi iz nekoliko zemalja će kroz radne aktivnosti učestvovati u poslovima koje organizuje Emmaus.

"Međunarodni omladinski kamp u Potočarima počinje. Mogu reći da je kroz kampove u proteklim godinama prošlo 2.700 volontera iz 29 država. Ove godine imamo 80 volontera iz Turske (Turkiye), Belgije, Srbije, Nizozemske i, naravno, Bosne i Hercegovine", kaže Haris Okanović, ispred MFS Emmaus i dodaje da je cilj da se mladi druže, ali i da kroz radne aktivnosti pruže podršku lokalnom stanovništvu.

"Kroz rad nastojimo da pomognemo lokalnom stanovništvu u Srebrenici", rekao je Okanović.

Muhammed Tahir Yasin Akkaya dolazi iz Turkiye i prvi put je u Srebrenici.

"Mi smo grupa iz Turkiye, iz Burse tačnije. U grupi nas ima 15 i drago nam je da smo došli u Srebrenicu. Prvi put smo u Bosni. Nadamo se da ćemo lijepo provesti vrijeme i korisno. Mnogo smo čitali o Bosni i ovo je ispunjenje želje da smo ovdje", rekao je Muhammed.

Bakir Elmazbegović dolazi iz Srbije i ovo mu je drugo učešće na kampu.

"Dolazim iz Novog Pazara, i ovo je druga godina da sam ovdje. Prošle godine je bilo lijepo. Vjerujem da će i ove godine biti lijepo. Srebrenica je lijepo mjesto i naša obaveza je da dolazimo", kaže Elmazbegović.

TRT Balkan / agencije