Nacionalni praznik Dan Republike obeležava se u znak sećanja na proglašenje Republike Turkiye 1923. godine.          Foto: AA

Generalni konzulat Republike Turkiye organizovao je u Novom Pazaru svečani prijem povodom 29. oktobra, turskog nacionalnog praznika - Dana Republike i 100. godišnjice od osnivanja Republike Turkiye.

Svečanost u novopazarskom Kulturnom centru počela je intoniranjem himni Srbije i Turkiye, a potom je prisutnima pročitana poruka predsednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Prijemu su prisustvovali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Tutin Salih Hot, predsednica Bošnjačkog nacionalno vijeća (BNV) Misala Pramenković, rukovodstvo Islamske zajednice Srbije te predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života regije Sandžak.

Prisutnima se u svojstvu domaćina obratio novoimenovani konzul Turkiye u Novom Pazaru Osman Pešmen. Okupljenima je kazao kako mu je zadovoljstvo da se prvi put obrati kao zvaničnik diplomatskog predstavništva Turkiye u ovom delu Srbije. U kratkom obraćanju Pešmen je naveo da je Turkiye danas moderna i snažna država, te kako se sa ponosom i radošću proslavlja 100. godišnjica Republike.

“Turkiye, koja je svoju nezavisnost stekla pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, danas je postala snažna republika sa svojim kvalifikovanim stanovništvom, infrastrukturom, odbrambenom industrijom i ekonomijom u razvoju. Svesni vrednosti ovoga, nastavićemo sa naporima da našu zemlju guramo napred na svim poljima kao i do sada. Naša republika nije završen proces, već proces koji je stalno otvoren za napredak, inovacije i promene. Ovom prilikom se sa poštovanjem i zahvalnošću sećamo naših šehida koji su žrtvovali svoje živote za opstanak naše zemlje i jedinstvo našeg naroda”, naveo je generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Osman Pešmen.

Nacionalni praznik Dan Republike obeležava se u znak sećanja na proglašenje Republike Turkiye 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, koga je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsednika savremene Turkiye.

TRT Balkan / agencije