Vijest da je Đorđevska nakon sedmodnevne potrage pronađena mrtva potresla je Sjevernu Makedoniju i cijelu regiju.    Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski potvrdio je u ponedjeljak da je motiv za otmicu i ubistvo maloljetne Vanje Đorđevske (14) koristoljublje i da je član porodice umiješan u ovo krivično djelo kao organizator s ciljem iznude novca od majke.

Vijest da je Đorđevska nakon sedmodnevne potrage pronađena mrtva potresla je Sjevernu Makedoniju i cijelu regiju.

Nestanak djevojčice prijavljen je 27. novembra, a događaj privukao pažnju domaće i regionalne javnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i javni tužilac Gavril Bubevski održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli informacije o ubistvu Đorđevske i nestanku i smrti 74-godišnjaka iz Velesa.

Spasovski je rekao da je policija sinoć riješila slučaj nakon što su pronađena tijela dvije nestale osobe.

"U vezi s ova dva slučaja, osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri već u pritvoru, jedna je u inostranstvu, dok je peto lice, otac maloljetnice, priveden, saslušan i biće preduzete dalje mjere po uputama tužilaštva", rekao je Spasovski.

Dodao je da druga žrtva nije u srodstvu s maloljetnicom, ali su je osumnjičeni odveli i uzeli njegov automobil kako bi počinili krivično djelo.

Za osumnjičenog koji se nalazi u inostranstvu, Spasovski je naveo da je prema informacijama prvobitno boravio u Beogradu, u Srbiji, odakle je otišao u Bugarsku.

"Mogu obećati da ću učiniti sve da ova osoba ili ako želite, ovo čudovište, čijim tragovima idemo, čim kroči u našu zemlju, bude izvedena pred lice pravde", rekao je Spasovski.

Ministar je naglasio da se radi o izolovanom slučaju kriminalaca koji su poznavali porodicu.

Spasovski je rekao da je tokom postupka izvršena racija na lokacijama jedne političke stranke, jer su osumnjičeni članovi te političke stranke.

Tužilac Gavril Bubevski je istakao da u ovom slučaju kada su izvršioci dva krivična djela isti, predmet dobija najtežu moguću kvalifikaciju.

"Zbog povezanosti jednog i drugog krivičnog djela s istim izvršiocima ono dobija najstrožu moguću kvalifikaciju iz krivičnog zakona i kažnjava se najstrožom kaznom koja može biti izrečena u Republici Sjevernoj Makedoniji", rekao je Bubevski.

Četrnaestogodišnja djevojčica Vanja Đorđevska je nestala prošlog ponedjeljka oko 7.30 sati na putu od kuće do škole. Njeno tijelo pronađeno je u nedjelju zakopano u okolini Skoplja.

U okolini Velesa pronađeno je i tijelo 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra.

TRT Balkan / agencije