Nikola Faller grabljama kreira crteže na pijesku.     Foto: Nikola Faller

Šta je „land art“ ili umjetnost u prirodi?

Termin „land art“ (umjetnost u prirodi) nastao je 60-ih godina kada su umjetnici pokušavali „izaći“ iz institucionalnih okvira poput galerija i muzeja i svoja djela stvarati u prirodi. Djela su se kreirala u raznim ambijentima poput pustinja i šuma koja su u prisnom kontaktu sa zemljom, zbog čega sam termin dobija pomenuti naziv.

Kao sinonimi često se koriste i termini „art in nature“, „Earthworks“ i slično, a djela se pretežno stvaraju od leda, granja, slame, pijeska itd.

Umjetnici ovog pravca ukazuju na činjenicu da se može biti kreativan i u skladu s prirodom, a da se ona ne uništava, remeti, opterećuje ili zagađuje.

Karijera hrvatskog umjetnika duga dvije decenije

Nikola Faller, 45-godišnji akademski kipar iz Osijeka (Hrvatska) više od 18 godina stvara umjetnost u prirodi. Najčešće izrađuje crteže u pijesku, ali se bavi i izradom skulptura od leda i slame.

I inspiraciju za stvaranje skulptura i crteža hrvatski umjetnik pronalazi u prirodi.      Foto: Nikola Faller

Njegova stvaralaštva prolaznog su karaktera

Inspiraciju za stvaranje skulptura i crteža hrvatski umjetnik pronalazi u prirodi.

Najčešće su to motivi cvijeća, hrane, pčelinjeg sača, a nerijetko se u njegovim djelima nađu i životinjski svijet i religijski motivi.

„Krug je oduvijek u religiji imao dimenziju svetosti i povezanosti, stoga je motiv kruga vrlo čest prikaz na mojim crtežima“, pojašnjava za TRT Balkan Nikola Faller.

Njegova djela prate ritam godišnjih doba.       Foto: Nikola Faller

No ono što je zanimljivo jeste da njegova djela prate ritam godišnjih doba i, opet, prirode, zbog čega su „kratkog vijeka“.

„Konkretno, kada govorimo o nastajanjima umjetničkih crteža u pijesku, bitno je pojasniti da se oni ne mogu iscrtavati na suhom pijesku, odnosno na plaži. Djela se stvaraju na pijesku koji je pod vodom, dakle koji je u moru i koji samo za vrijeme oseke izađe na vidjelo. S pojavom plime, crteži nestaju“, dodaje Faller za TRT Balkan.

S obzirom na činjenicu da se nerijetko bavi i izradom skulptura od snijega i leda, bitno je naglasiti da je i s ovim umjetničkim djelima ista situacija. „Skulpture od snijega i leda mogu trajati nekoliko dana, u zavisnosti od temperature zraka“, ističe.

Zanimljivo je da izrada ovih djela ne iziskuje niti mnogo vremena niti mnogo materijala – sve se pronađe u prirodi, a jedna od glavnih radnih alatki su grablje i granje kojima crta. S obzirom na to da su u pitanju djela koja su vidljiva isključivo iz zraka, nema mnogo mjesta za greške.

S obzirom na to da su u pitanju djela koja su vidljiva isključivo iz zraka, nema mnogo mjesta za greške.      Foto: Nikola Faller

„Tek kada 'dignem' dron, vidim kakva je situacija. Ponekad postoji mogućnost za korekcije, ali su to rijetki momenti. Većinom se crtež završi 'iz prve'“, zaključuje Faller.

S obzirom na to da je tražen i širom svijeta, čemu svjedoče i njegove nedavne posjete festivalima u Kanu i Peruu, Faller ističe da se od ove vrste umjetnosti može pristojno živjeti.

TRT Balkan