Neustavne odredbe o maskama i dezinfekciji ruku u Sloveniji.     Foto: Reuters

Ustavni sud Slovenije ocijenio je neustavnim odredbe o maskama i dezinfekciji ruku u zatvorenim javnim prostorima koje je 2020. godine donijela Vlada.

Kako navodi Ustavni sud Slovenije u svojoj odluci - mjere nisu imale zakonsku osnovu.
Naime, Ustavni sud je utvrdio da su neustavne odredbe Vlade iz 2020. godine koje nalažu upotrebu zaštitne maske i dezinfekciju ruku u zatvorenim javnim prostorima zbog suzbijanja i kontrole epidemije COVID-19.

Po ocjeni Ustavnog suda, osporene odredbe su zadirale u opštu slobodu djelovanja zagarantovanu Ustavom. Međutim, Vlada bi pomenute mjere trebalo da uvede samo ako za to ima dovoljno preciznu materijalnu osnovu u zakonu, navode iz Ustavnog suda Slovenije.

U postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, Ustavni sud je ispitao tačke zakona na koje se osporene odredbe pozivaju, kao i druge odredbe Zakona o zaraznim bolestima.

Sud je utvrdio da Vlada nema osnova u Zakonu o zaraznim bolestima za uvođenje mjere obaveznog nošenja zaštitne maske ili drugog oblika zaštite usnog i nazalnog područja te za dezinfekciju ruku na zatvorenim javnim mjestima.

TRT Balkan / agencije