Republička izborna komisija (RIK) objavila je da će se glasati na ukupno 8.273 biračka mjesta od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.    Foto: Reuters Archive

U Republici Srbiji u nedjelju, 17. decembra, održat će se vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190, objavila je Republička izborna komisija (RIK).

Biračka mjesta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 20 sati. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mjestu prilikom zatvaranja biračkog mjesta ili neposredno ispred, bit će mu omogućeno da glasa.

Republika Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova.

Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi "prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova.

Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Osamnaest izbornih lista

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da će na glasačkom listiću biti 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata.

Izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nosi ime aktuelnog predsjednika Srbije "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane". Na listi "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" nalaze se i kandidati Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Zdrave Srbije, Srpske narodne partije Nenada Popovića i Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. SNS je okosnica vladajuće koalicije od 2012. godine.

Na izborima učestvuje i Izborna lista "Ivica Dačić – premijer Srbije". Lista nosi ime lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. Socijalisti su manji koalicioni partner SNS-a od kako je ova stranka došla na vlast 2012. godine. Na listi SPS-a se nalazi i doskorašnji koalicioni partner Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije.

Izborna lista "Dr. Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" će uzeti učešće na parlamentarnim izborima, a prvi na listi radikala je lider stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

Potom slijedi Izborna lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović – Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga". Ovu listu još čine i desničarske partije Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri.

Među učesnicima izbora je i Izborna lista "Dr. Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" koju čine Srpska koalicija nade, Nacionalna demokratska alternativa, Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS).

Prvi na ovoj izbornoj listi je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović, a drugi je Vojislav Mihailović, predsjednik POKS-a i unuk Draže Mihailovića, komandanta četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

Izborna lista "Savez vojvođanskih Mađara - za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!" ima položaj liste nacionalne manjine. Savez vojvođanskih Mađara je najveća vojvođanska mađarska stranka.

Na izborima učestvuje i Izborna lista "Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić" koju čini više proevropskih opozicionih stranaka. Lista je dobila naziv po protestima koji su se nekoliko mjeseci održavali širom Srbije nakon dva masovna ubistva u maju, u kojima je stradalo 19 djece i mladih.

Listu čine Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno – levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Novo lice Srbije.

Izbornu listu "Ujedinjeni za pravdu" čine Stranka pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Ova bošnjačko-hrvatska koalicija ima status izborne liste nacionalne manjine. Nosioci liste su Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a.

Potom slijedi Izborna lista "SDA Sandžak - dr. Sulejman Ugljanin" koja ima položaj liste nacionalne manjine. Nosilac liste je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Izborna lista "Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju" također ima status liste nacionalne manjine. Koaliciju čine Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Građanska stranka Grka Srbije, Savez Jugoslovena i Vojvođanski pokret.

Izborna lista "Narodna stranka - siguran izbor. Ozbiljni ljudi" također učestvuje na izborima. Prvi na ovoj listi je Vuk Jeremić, nekadašnji ministar vanjskih poslova.

Među učesnicima izbora je i Izborna lista "Dobro jutro Srbijo" čiji nosioci su bivši ministar privrede Saša Radulović iz pokreta Dosta je bilo (DJB), bivši predsjednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić i Ana Pejić iz pokreta Otete bebe.

Izborna lista "Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi" ima status izborne liste nacionalne manjine. Ovu listu čini koalicija albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa sa juga Srbije - Partija za demokratsko delovanje (PDD), Demokratska partija Albanaca (DPA) Demokratska unija Albanaca (DUA) i Partija za demokratski progres (PDP).

Izbornu listu "MI-Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" je podnijela grupa građana. Prvi na listi je pedijatar, pulmolog i alergolog Branimir Nestorović.

Na izborima učestvuje i Izborna lista "Srbija na Zapadu", a čine je Nova stranka - Da se struka pita, Građanski demokratski forum i organizacija "Glas".

Izborna lista "Ruska stranka – Slobodan Nikolić" ima status izborne liste nacionalne manjine. Na ovoj listi je i šest kandidata Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Izborna lista "Čedomir Jovanović – Mora drugačije" također je učesnik izbora. Prvi na listi, koju je predložila grupa građana, je Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije koji se kandidovanjem na ovim izborima vratio u politički život Srbije.

Izborna lista "Albanska demokratska alternativa" ima status liste nacionalne manjine. Čine je dvije albanske stranke sa juga Srbije, Alternativa za promene i Pokret za reforme.

Biračka mjesta

Republička izborna komisija (RIK) objavila je da će se glasati na ukupno 8.273 biračka mjesta od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

Srbi sa Kosova moći će na parlamentarnim izborima da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu, saopštio je RIK. Ukupno je određeno 51 biračko mjesto i to za Kosovski upravni okrug, Pećki, Prizrenski, Kosovsko-mitrovački, odnosno Kosovsko-pomoravski upravni okrug.

Republička izborna komisija je objavila da će glasanje biti organizovano i u 35 država, odnosno na 81 biračkom mjestu. To je najveći broj biračkih mjesta koji će biti otvoren u inostranstvu od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40 hiljada državljana Republike Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima oko 11.500 državljana Srbije koji borave u Bosni i Hercegovini moći će također glasati na 19 biračkih mjesta.

Izborna šutnja počela je u ponoć, u noći između četvrtka i petka, i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, u 20 sati.

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mjesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procjene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena poslije zatvaranja biračkih mjesta.

TRT Balkan / agencije