U narednoj fazi ovo radno ad hoc tijelo bit će zamijenjeno timovima zaduženim za izradu paketa projekata koji će biti finansirani sredstvima EU.       Foto: AA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je ad hoc tijelo za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan koji je prošlog mjeseca usvojila Evropska komisija, vrijedan šest milijardi eura, za razdoblje 2024 – 2027. godine.

Ovo radno tijelo u koje su imenovani predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te finansija i trezora, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH i direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, kao i predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva finansija Republike Srpske dužno je do sastanka u Briselu, 6. decembra, sačiniti plan reformi BiH za Plan rasta za Zapadni Balkan.

U narednoj fazi ovo radno ad hoc tijelo bit će zamijenjeno timovima zaduženim za izradu paketa projekata koji će biti finansirani sredstvima Evropske unije iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Ističući važnost pripreme Plana reformi koji će biti praćen paketom projekata u narednoj fazi, Krišto je ranije najavila da bi Bosna i Hercegovina, mogla povući više od milijardu eura iz ovog paketa pomoći, a prva finansijska sredstva za rast ekonomije u BiH očekuju se polovinom naredne godine.

Fondu za povratak BiH još 260.000 KM

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o preraspodjeli 260.000 KM iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u budžet Fonda za povratak Bosne i Hercegovine, čime je povećano ukupno izdvajanje u 2023. godini i sada iznosi 2.260.000 KM.

Radi se o dodatnom grantu za realizovanje projekata za finansiranje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo prestrukturiranjem svog budžeta za 2023. godinu. Sredstva su osigurana na temelju smanjivanja rashoda u ovom ministarstvu i uključuju, među ostalim, uštede ostvarene na stavkama plaća i naknada, prevoza, troškova goriva te izdataka za telefonske i poštanske usluge.

Vijeće ministara BiH na 20. sjednici u augustu ove godine donijelo je odluku o preraspodjeli dva miliona KM iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u budžet Fonda za povratak Bosne i Hercegovine za realizovanje projekata finansiranja prava iz Aneksa VII. koje odobri Povjerenstvo za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Mapiranje odgovora na govor mržnje u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog dokumenta Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objaviti na svojoj službenoj web-stranici.

Ovaj dokument predstavlja sistemski iskorak za suzbijanje govora mržnje u BiH koji uz sveobuhvatan pregled situacije postavlja mapu puta i potrebne prioritetne mjere u borbi protiv govora mržnje, diskriminacije i netolerancije u BiH.

Dokument Mapiranje odgovora na govor mržnje u BiH sačinilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u partnerstvu s Evropskom unijom (EU) i Vijećem Evrope (VE) kroz projekt "Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini". Projekt se implementira u okviru Zajedničkog programa EU i VE "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II".

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je uz korekciju na sjednici odluku o osnivanju Radne grupe za izradu Zakona o graničnoj kontroli radi njegovog usklađivanja s evropskim standardima u području granične sigurnosti.

Radna grupa sastavljena od predstavnika nadležnih institucija na državnoj, entitetskoj i razini Brčko distrikta BiH, uspostavljena je kao privremeno, međuagencijsko i stručno tijelo Vijeća ministara BiH, dužna je pripremiti Zakon o graničnoj kontroli do 31. marta 2024. godine.

Istovre,eno je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donesena odluka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Nacrta zakona o zaštiti ličnih podataka uz korekcije na sjednici.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, koji je potpisan 2008. godine, a stupio na snagu 2016. godine, propisao je da će Bosna i Hercegovina stupanjem na snagu ovoga sporazuma uskladiti svoje zakonodavstvo u smislu zaštite ličnih podataka sa zakonodavstvom Zajednice i drugim evropskim i međunarodnim zakonodavstvom o privatnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i informaciju Ministarstva sigurnosti o provedbi Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, zaključno s 30. junom 2023. godine.

Prema informaciji, od ukupno 127 planiranih aktivnosti do 30. juna 2023. godine u provedbi je bilo 96 aktivnosti, među kojima se 63 aktivnosti provode u kontinuitetu kako je i planirano, a 33 aktivnosti su djelomično provedene. Istovremeno je za 31 aktivnost konstatovano kako nije započela provedba ili su izostali adekvatni podaci.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u decembru 2020. godine Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom kojim su postavljeni ciljevi upravljanja migracijama u BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o dodjeli 10.000 KM iz budžeta Ministarstva sigurnosti BiH za grant "Obilježavanje 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima".

Sredstva se dodjeljuju Zakladi "Lara" Bijeljina za kontinuiranu kampanju podizanja svijesti građana u sveobuhvatnom pristupu isticanja problema trgovine ljudima u BiH, čime se jača saradnja s nevladinim organizacijama u ovom području.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima uvršten je u Program obilježavanja značajnih datuma iz područja ljudskih prava u BiH i obilježava se na prigodan način svake godine.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog ovog nadzornog tijela da se za dvije godine produži provedba starteškog cilja I. Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi "Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH sve do konca 2023. godine" tako da bi se krajnji rok provedbe produžio do konca 2025. godine.

U informaciji se navodi kako dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihova rješavanja u postavljenom roku do konca ove godine.

TRT Balkan / agencije