Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedavajuće Borjane Krišto, jednoglasno je donijelo odluku o isticanju zastave Evropske unije.     Foto: AA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ureda predsjedavajuće Borjane Krišto, jednoglasno je donijelo odluku o isticanju zastave Evropske unije (EU) u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH.

"Isticanjem zastave EU-a uz zastavu BiH, Vijeće ministara BiH, nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, izražava opredijeljenost i posvećenost ciljevima i evropskim vrijednostima na kojima počiva EU, kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina, u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca", navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Prema odluci, uz zastavu BiH, na zgradi u kojoj se nalazi sjedište ministarstva, upravne organizacije i drugog tijela koje je osnovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističe se zastava Evropske unije. Prednost u isticanju ima zastava Bosne i Hercegovine. Kada se ističu jedna pored druge, zastava Bosne i Hercegovine se nalazi s lijeve strane, sprijeda gledano, u odnosu na zastavu Evropske unije.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i prijedlog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine о učešću Bosne i Hercegovine u carinskom programu unije (Customs), predlagača Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina praktično nastavlja učešće u ovom programu, nakon što je Customs 2020. uspješno implementiran u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Novi sporazum omogućava Bosni i Hercegovini korištenje resursa i znanja EU-a u oblasti carina za lakše integrisanje u Evropsku uniju, uz unapređenje administrativnih postupaka u oblasti carina, bolju razmjenu informacija i tehničku podršku u jačanju kapaciteta BiH u ovoj oblasti.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću u programu unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta, koji je potpisan 18. jula 2023. godine u Briselu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će prijedlog ove odluke dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije. ​​​​​​​

TRT Balkan / agencije