U okviru RSP-a, više od 11.300 korisničkih porodica ili blizu 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje je dobilo sigurne domove.  Foto: AA

U okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), u posljednjih deset godina su osigurana trajna stambena rješenja za oko 11.300 porodica ili skoro 36.000 osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, poručeno je na Završnoj konferenciji RSP-a organizovanoj u Sarajevu.

Konferenciju su zajednički organizovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

RSP je rezultat zajedničkog nastojanja institucija sve četiri zemlje sa ciljem da sveobuhvatno doprinesu okončanju dugotrajne raseljeničke situacije preostale kao posljedica ratova 1990-tih godina na području bivše Jugoslavije.

U okviru RSP-a, više od 11.300 korisničkih porodica ili blizu 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje je dobilo sigurne domove, čime je okončano njihovo dugotrajno raseljenje. Time je period neizvjesnosti i čekanja na ostvarivanje osnovnog ljudskog prava, prava na dom i njegovo mirno uživanje, konačno ostao iza njih.

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, u ime partnerskih zemalja zahvalio se donatorima što su pomogli jedan od najznačajnijih projekata u regiji.

“Ovaj projekat je značajan jer su se mnoge porodice smjestile u svoj dom, obezbijedile kuću i dalji nastavak svog života. Ovaj projekat nije završen, jer mnoge porodice nisu još dobile svoj dom i nadam se da ćemo uspjeti, preko kreditnih sredstava koje BiH potražuje riješiti stambeno pitanje 4.000 porodica koje se nalaze BiH u alternativnom kolektivnom centru”, rekao je Hurtić.

RSP je jedinstven postkonfliktni program obnove koji zahvaljujući političkoj odlučnosti i odgovornosti demonstriranoj od strane predstavnika ovih zemalja, može služiti kao model za rješavanje nekih drugih raseljeničkih situacija.

Međunarodna zajednica je RSP pomogla sa 294 miliona eura. Od tog iznosa, 238 miliona eura obezbijedila je Evropska unija, a 56 miliona eura bilateralni donatori kao što su Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Turkiye i Italija, kao i nekoliko drugih donatora.

Andrea Studer, iz Švicarske agencije za razvoj i saradnju, izjavila je u ime donatora da je ovo veoma bitan projekat za regiju koji je rezultat velike predanosti više zemalja.

“Imamo još posla pred nama i bitno je blisko sarađivati kako bismo završili ono što još nismo završili. Želim naglasiti koliko je bitna zaštita ljudi i poštovanje ljudskih prava, te integracija izbjeglica i povratnika u društvo, da im damo perspektivu i omogućimo bolju budućnost”, istakla je Studer.

Tomas Boček, viceguverner Razvojne banke Vijeća Evrope, poručio je da se duboko ponose što su bili dio ovog projekta.

“Naša uloga u ovoj vodećoj stambenoj inicijativi se uklapa u našu misiju socijalne kohezije u Evropi, koju smo preuzeli našim osnivanjem. Iskoristili smo znanje i već više od 10 godina smo upravljali sa oko 300 miliona eura donatorskih sredstava i pratili partnerske zemlje u realizaciji ovog projekta. Ovaj projekat je donio trajnu promjenu u životima onima kojima je to bilo najpotrebnije”, naglasio je Boček.

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, istakao je da su partneri unatoč izazovima pokazali da mogu napraviti napredak u pravcu rješavanja problema koji je nastao nakon konflikta 1990-ih.

“Pružili smo potrebnu pomoć porodicama koje su živjele u teškim uslovima. OSCE prepoznaje da je implementacija trajala dugo, bila je teška, ali bitno je prisjetiti se da Regionalni stambeni program nikada nije izgubio svoj početni cilj, a to je da pomogne najranivijim izbjeglicama i raseljenima u regiji”, rekao je Aggeler.

Anne-Marie Deutschlander u ime UNHCR-a poručila je da je RSP dokazao da se prepreke mogu prevazići tamo gdje postoji politička opredijeljenost i odlučnost.

TRT Balkan / agencije