Organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održale su press konferenciju.     Foto: AA

"Narodna skupština Republike Srpske donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izvršila je direktan udar na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i izvršila je privremenu suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je direktno ugrožen mir, stabilnost i opstojnost Bosne i Hercegovine", poručio je Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija.

Organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održale su press konferenciju na kojoj su se obratili predstavnici organizacija: Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Marinko Pejić, potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, Rajko Živković, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća i Vladimir Andrle, predsjednik La Benevolencije. Andrle je naveo da je zahvaljujući pravovremenoj odluci OHR-a udar na ustavno uređenje države privremeno zaustavljen.

"Sam visoki predstavnik na press konferenciji potvrdio je činjenice da se radi o udaru na ustavnopravni poredak, te u tom smislu smatramo da je bilo nužno da OHR donese odluke kojima se zabranjuje daljnje političko djelovanje predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nenada Stevandića.

Uvažavajući najave predsjednika entiteta RS Dodika na javnom skupu na Kozari 2. jula da će do kraja godine entitet RS odrediti o svom statusu, nazivajući je državom, javno zahtijevamo od visokog predstavnika da se Dodik smijeni sa funkcije predsjednika RS-a jer nastavak njegovog djelovanja može samo donijeti daljnju nestabilnost, nefunkcionalnost i što je je najstrašnije može ugroziti mir u Bosni i Hercegovini", poručio je Andrle.

Nakon odluka OHR-a, istakao je, očekuju od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da promptno reagiraju na sve one koji budu djelovali suprotno donesenim Izmjenama i dopunama Krivičnog Zakona BiH.

"Ukoliko pravosudne državne institucije propuste da djeluju u okviru svojih ovlaštenja zahtijevamo od OHR-a da poduzme mjere iz svojih nadležnosti prema navedenim pravosudnim institucijama", rekao je Andrle.

Izrazili su nezadovoljstvo nepripremljenošću sastanka koji je održan u Konjicu, jer smo proteklih nekoliko dana svjedočili kontradiktornim izjavama predstavnika "trojke".

"Vođenje državnih poslova u ovako turbulentnom geopolitičkom momentumu zahtijeva angažiranje najeminentnijih stručnjaka iz svih oblasti javnog djelovanja, ozbiljne i jasne pripreme tema i strategija, a ne okupljanje tzv. parlamentarne većine bez jasnih stavova i vizija. Pozivamo sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini, političke stranke, organizacije civilnog društva, predstavnike akademske zajednice, javne i kulturne radnike, medije, da se u fokus javnih politika stavi Rezolucija Skupštine Vijeća Evrope iz 2006. godine, koja je bazirana na mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine", naveo je Andrle.

Podsjetio je da u njoj stoji: Kao drugi korak, Skupština Vijeća Evrope poziva vlasti Bosne i Hercegovine da, najkasnije do oktobra 2010. godine, izrade i usvoje novi ustav, da bi mehanizam etničke zastupljenosti zamijenili zastupljenošću po građanskom principu, prvenstveno tako što će se ukinuti ustavna diskriminacija "ostalih", da pronađu efikasne i racionalne procedure za donošenje odluka, koje se neće žrtvovati principu, uključivanja predstavnika svakog konstitutivnog naroda u svaku odluku, da revidiraju teritorijalnu organizaciju države i njenu podjelu na entitete, kantone i općine, te preraspodijele nadležnosti između države i nižih nivoa, sa ciljem povećanja efikasnosti i održivosti.

"Ponavljamo zahtjev da se u fokus bosanskohercegovačkih političkih struktura kao i predstavnika demokratskih država Zapadne alijanse i OHR-a kao najvažnijeg međunarodnog mehanizma za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma stave presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić. Zaobilaženje ovog pitanja od strane domaćih a posebno međunarodnih učesnika predstavlja odustajanje od stvarnih i temeljnih postulata koji su neophodni za ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO", naglasio je Andrle.

Podcrtali su da destabilizacija političkog stanja u Bosni i Hercegovini, koje se nalazi na granici incidenta, a koje provodi SNSD sa koalicionim partnerima, kao jedan od ciljeva ima ne samo urušavanje Ustavnog suda BiH, pa tako i ustavno pravnog poretka, već i rješavanje pitanja državne imovine.

"Naš stav je da se državna imovina mora riješiti isključivo na principima koje je definisao svojim presudama Ustavni sud Bosne i Hercegovine", poručio je Andrle.

Dodao je da "još uvijek vjeruju u pravnu državu i da će i tužioci i sudije postupiti onako kako je određeno zakonom".

"Svima je jasno da Dodik svojom politikom usložnjava političku situaciju, ekonomsku i svaku drugu u Bosni i Hercegovini. Bilo je za očekivati da će nakon ovih zadnjih odluka NSRS-a OHR oštrije reagovati prema pojedincima koji su kreirali takve politike", rekao je Miro Lazović.

Vjeruje da će državne pravosudne institucije nakon odluka visokog predstavnika morati biti puno agilnije, odgovornije i efikasnije kada je riječ o sankcionisanju pojedinaca koji budu kršili ove odluke.

"Smatram da Bosna i Hercegovina sa ovakvim ustavnim uređenjem, dva entiteta i tri naroda ne može napraviti iskorake prema evropskim asocijacijama i da mora doći do određenih promjena", poručio je Lazović.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije nekoliko dana donio je odluku o poništenju odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska (NSRS).

Schmidtovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Narodna skupština RS-a donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi na teritoriji tog entiteta.

"Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon koji je usvojila NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entitet ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe završeni", rekao je Schmidt.

Kako je kazao, nedavnim odlukama NSRS-a se direktno krši ustavni poredak Bosne i Hercegovine, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum.

TRT Balkan / agencije