Predsednici su održali sastanak i potom se obratili javnosti.      Foto: AA

"Nemam problem da kažem da smo, ne samo prijatelji, nego da kao narodi imamo bratske odnose koji će se, verujem, i dalje razvijati", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa kolegom iz Severne Makedonije Stevom Pendarovskim koji na Dan republike svoje države boravi u radnoj poseti Srbiji.

Vučić je svog kolegu dočekao u manastiru Prohor Pčinjski gde je u prisustvu vernika održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve, a Pendarovski i Vučić položili su venac.

Ovaj manastir je od velikog istorijskog značaja za Severnu Makedoniju, jer je tu održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, što se u toj državi smatra početkom državotvornosti.

Predsednici su održali sastanak i potom se obratili javnosti.

„To što se ovaj manastir nalazi na stranoj teritoriji ne znači da ne treba da dolazimo i odajemo počast onima koji su napravili taj državotvoran čin pre mnogo godina. Posebno zahvaljujem što nas je ove godine dočekala srpska delegacija predvođena lično predsednikom Republike“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije posetio je ovaj manastir istog datuma i prošle godine kada je prvi put posle 80 godina služena zajednička liturgija dve pravoslavne crkve.

„Nadam se da će ovo ostati dobra tradicija koja se neće prekinuti. Bože zdravlja, naredne godine ćemo se ponovo videti na ovom mestu da odamo počast našim nacionalnim velikanima“, istakao je Pendarovski.

Vučić je rekao da je poseta Pendarovskog potvrda izuzetnih odnosa između Srbije i Severne Makedonije.

„Nemam problem da kažem da smo, ne samo prijatelji, nego da kao narodi imamo bratske odnose, ili je još lepše reći sestrinske odnose. U svakom slučaju, verujem da će se ti odnosi dalje razvijati. Naša trgovinska razmena je milijardu i po evra na godišnjem nivou, verujem da će i dalje da raste. Mnogo toga zajednički radimo da olakšamo život i standard i građanima u Severnoj Makedoniji, i građanima Republike Srbije“, rekao je Vučić.

Zahvalio je na gostoprimstvu vladiki Pahomiju, a potom i patrijarhu Porfiriju.

„Hoću da se zahvalim patrijarhu srpskom Porfiriju na istorijskim odlukama koje je srpska crkva donela na dobrobit i u korist oba naša naroda, i srpskog, i makedonskog. Mi više nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Mi Srbi volimo Makedonce, Severnu Makedoniju, ništa nam nije potrebno, osim da sarađujemo još bolje i još više“, rekao je Vučić.

Današnji praznik Ilinden čestitao je vernicima i na makedonskom jeziku.

TRT Balkan / agencije