Bh. napadač se već neko vrijeme dovodi u vezu s trofejnim klubom iz Istanbula.        Foto: Reuters

Bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac Edin Džeko od četvrtka je i zvanično član turskog prvoligaša Fenerbahcea, koji je ovih dana već najavio njegov dolazak.

Rukovodstvo istanbulskog Fenerbahcea saopćilo da je s Edinom Džekom potpisan dvogodišnji ugovor vrijedan 4,2 miliona eura po sezoni

Bosanskohercegovački reprezentativac je prvi put bh. dres obukao 2. juna 2007. godine, upravo protiv Turkiye, a Dijamant je tad postigao i svoj prvi gol.

Bosna i Hercegovina je u Sarajevu u kvalifikacionom meču za plasman na EP savladala Turkiye s 3:2, a debitantski nastup za BiH imao je Edin Džeko.

Tadašnji selektor Fuad Muzurović dao je šansu Džeki od prve minute (Edin je tada imao 21 godinu), koji je imao svoj debi iz snova i u prvoj zvaničnoj utakmici za seniorski tim postigao fantastičan pogodak.

16 godina kasnije, Džeko je postao najbolji strijelac u historiji bh. reprezentacije.

Bh. napadač se već neko vrijeme dovodi u vezu s trofejnim klubom iz Istanbula, a od ranije je poznato da 37-godišnji fudbaler uoči početka priprema za iduću sezonu napušta italijanski Inter, s kojim je prošle sezone igrao i finale UEFA Lige prvaka.

“Svjetski poznati fudbaler Edin Džeko stigao je u Istanbul kako bi obavio liječničke preglede i završio transfer”, u četvrtak je Fenerbahce najavio Džekin dolazak.

Džeko je počeo karijeru u sarajevskom Željezničaru, a zatim je igrao za Usti nad Labem, Teplice, Wolfsburg, Manchester City, Romu i posljednje dvije sezone za Inter. U dresu reprezentacije BiH odigrao je 129 utakmica i postigao 64 gola, po čemu je rekorder.

TRT Balkan