Digitalno skeniranje broda omogućit će stručnjacima da proniknu u svaki i najsitniji detalj, pa ostaje nada da bi Titanic ipak mogao odati svoje tajne.        Foto: Atlantic Productions / Magellan     

Olupina broda djeluje kao da nije u vodi. Autori se nadaju da će ovaj prikaz pružiti nove informacije o tome šta se tačno dogodilo legendarnom brodu, koji je potonuo 1912. godine.

Više od 1500 putnika i članova posade poginulo je kada je brod udario u santu leda na Atlantiku, na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka.

"I dalje postoje pitanja, temeljna pitanja na koja treba odgovoriti o ovom brodu", rekao je za BBC Parks Stephenson, stručnjak za Titanic.

On kaže da je ovaj model "jedan od prvih velikih koraka u usmjeravanju priče o Titanicu prema istraživanju utemeljenom na dokazima, a ne nagađanjima".

Titanic je vrlo temeljito istražen otkako je olupina otkrivena 1985. godine, ali brod je velik, pa su kamere u mraku okeanskog dna mogle snimiti samo dijelove, a nikada kompletan brod.

Novi snimak, ipak, pokazuje olupinu u potpunosti. Olupina leži u dva dijela, a pramac i krma udaljeni su međusobno blizu 800 metara. Okružuje je ogromno polje krhotina.

Skeniranje je u ljeto 2022. provela kompanija za mapiranje dubokog morskog dna Magellan Ltd i britanska produkcijska kuća Atlantic Productions, koja snima dokumentarni film o projektu. Napravili su više od 700.000 snimki iz svakog ugla, stvarajući tako tačnu 3D rekonstrukciju.

Gerhard Seiffert iz kompanije Magellan Ltd, koji je bio zadužen za planiranje ekspedicije, kaže da je to najveći projekat podvodnog skeniranja koji je ikada izveo.

Dubina od 4000 metara predstavlja sama po sebi izazov, a tu su i podmorske struje. "Ne smijemo ništa dirati kako ne bismo oštetili olupinu", objasnio je on.

Skeniranje je omogućilo prikaz pune veličine broda, kao i neke sitne detalje poput serijskog broja na jednom od propelera.

Pramac, iako sada prekriven stalaktitima od hrđe, još je prepoznatljiv odmah na prvu, čak i 100 godina nakon što je brod nestao u dubinama okeana. Na okolnom polju krhotina razbacani su razni komadi, poput raskošnih metalnih predmeta s broda, kipova i neotvorene boce šampanjca. Tu su i lične stvari, uključujući desetine cipela koje leže na dnu.

Parks Stephenson, koji godinama proučava Titanic, kaže da je bio oduševljen kada je prvi put vidio snimke. "Omogućuju vam da vidite olupinu onako kako je nikada ne možete vidjeti iz podmornice i možete je vidjeti u potpunosti, u kontekstu i perspektivi.“

Rekao je i da bi proučavanje skenova moglo ponuditi novi uvid u ono što se dogodilo s Titanicom te kobne noći 1912. godine. "Mi doista ne razumijemo kako se odvio sudar sa santom leda. Ne znamo čak ni je li se udar dogodio na desnom uglu, kao što se to prikazuje u svim filmovima".

U međuvremenu, more sve više uzima danak olupini - mikrobi je izjedaju i dijelovi se raspadaju. Historičari su svjesni da vrijeme ističe za potpuno razumijevanje ove pomorske katastrofe.

Međutim, digitalno skeniranje broda omogućit će stručnjacima da proniknu u svaki i najsitniji detalj, pa ostaje nada da bi Titanic ipak mogao odati svoje tajne.

TRT Balkan