Nakon što su Nuggetsi savladali Heate rezultatom 4:1 u finalnoj seriji i postali ovosezonski šampioni, Jokić je proglašen za MVP-a finala NBA lige 2023. godine.     Foto:  USA TODAY Sports

Košarkaši Denver Nuggetsa osvojili su prvu titulu prvaka NBA lige nakon što su u petoj utakmici finalne serije pred domaćom publikom pobijedili Miami Heat sa 94:89, te su na taj način rezultatom 4:1 u seriji ispisali klupsku historiju.

Srbijanska superzvijezda Nikola Jokić, koji je također višestruki NBA All-star, briljirao je i u ovoj utakmici i ostvario je double-double učinak. Ubacio je 28 poena uz 16 skokova, a uz to upisao je i četiri asistencije.

Kod Nuggetsa sjajni su bili i Michael Porter Jr. koji je postigao 16 poena uz 13 skokova, te Jamal Murray koji je dodao 14 poena i osam asistencija.

Miamijev Jimmy Butler predvodio je svoj tim sa 21 postignutim poenom. Njegov saigrač Bam Adebayo postigao je 20 poena i ubilježio 12 skokova. Max Strus i Kyle Lowry dodali su po 12 poena.

Miami je vodio 71:70 do kraja treće četvrtine. U posljednjoj četvrtini utakmica je bila neizvjesna, ali nakon što je ukrao loptu, Kentavious Caldwell-Pope je bio fauliran i uspješno postigao oba slobodna bacanja i doveo Nuggetse u vodstvo 92:89, 24,7 sekundi prije kraja meča. Tada je natjerao suparničkog igrača Butlera da šutira trojku, koju je promašio.

Krajnji rezultat postavio je Bruse Brown, koji je pogodio oba slobodna bacanja za 94:89 i veliki trijumf Denvera.

Nakon što su Nuggetsi savladali Heate rezultatom 4:1 u finalnoj seriji i postali ovosezonski šampioni, Jokić je proglašen za MVP-a finala NBA lige 2023. godine.

TRT Balkan / agencije