Novi ugovor, koji je godinu dana duži od prethodnih, predstavlja povećanje vrijednosti prava prenosa uživo za četiri posto.              Foto: AA

Engleska Premier liga u ponedjeljak uvečer je objavila da je prodala TV prava za domaće tržište za rekordnih 6,7 milijardi funti, odnosno 7,81 milijardi eura, što je najveći ugovor o pravima na sportske događaje koji je ikada sklopljen u Velikoj Britaniji.

Sky Sports i TNT Sports potpisali su četverogodišnji ugovor sa ligom, koji će trajati od sezone 2025/26 do 2028/29, dok je BBC Sport dobio prava na prikazivanje pregleda utakmica.

Sky Sports je dobio četiri od pet paketa i prikazivaće najmanje 215 utakmica u sezoni, uključujući subotnje utakmice u 18.30 sati, nedjeljne utakmice u 15 i 17.30 sati, plus večernje utakmice ponedeljkom i petkom te susrete tri kola koja će se igrati sredinom sedmice.

TNT će prikazati najmanje 52 utakmice u sezoni uključujući sve utakmice u 13.30 sati subotom i utakmice dva kola sredinom sedmice.

Novi ugovor, koji je godinu dana duži od prethodnih, predstavlja povećanje vrijednosti prava prenosa uživo za četiri posto i osiguraće finansijsku sigurnost za klubove do najmanje 2029. godine.

TRT Balkan / agencije