Pozvao je Grčku da okonča svoje nepomirljive i provokativne stavove.     Foto: AA

Pozivajući Grčku da ne sprečava ponudu Turkiye da pruži ruku prijateljstva, ministar odbrane Turkiye Hulusi Akar u petak je potvrdio da Ankara neće ostaviti bez odgovora na bilo kakvo uznemiravanje ili provokaciju Atine.

Akar je, govoreći na događaju u sjevernoj provinciji Tokat, rekao da Turkiye nije dobila pozitivan odgovor Grčke na svoje pokušaje dijaloga Grčke, navodeći da Atina ne pomaže u deeskalaciji tenzija između dvije zemlje.

"Ne uznemiravamo niti provociramo (Grčku, op.a. ), ali nećemo ostaviti bez odgovora bilo kakvo uznemiravanje ili provokaciju protiv nas", rekao je Akar, dodajući da uprkos provokativnom stavu Atine, Ankara nastavlja svoj poziv na dijalog.

Pozvao je Grčku da okonča svoje nepomirljive i provokativne stavove i poručio:

"Nemojte odlagati da prihvatite ovu ruku prijateljstva".

Govoreći o ratu Rusije i Ukrajine, Akar je ukazao na napore Turkiye za mir i rekao da je blizu 17 miliona tona žita iz Ukrajine izvezeno za one kojima je potrebno.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito isplovio je 1. augusta prošle godine iz ukrajinske luke Odesa prema historijskom dogovoru.

Turkiye je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, a više puta je pozivala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

Hulusi Akar je o nedavnom tripartitnom sastanku između predstavnika Turkiye, Rusije i Sirije rekao da je Ankara potvrdila svoju podršku teritorijalnom integritetu Sirije.

Pozivajući ljude u Siriji da ne budu oruđe provokacija, Akar je naglasio da je glavna briga Turkiye terorizam.

Turski, ruski i sirijski ministri odbrane sastali su se 28. decembra u Moskvi da bi razgovarali o borbi protiv terorizma u Siriji i dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu. Na sastanku je bilo riječi o krizi u Siriji, problemu izbjeglica i zajedničkim naporima u borbi protiv svih terorističkih grupa u Siriji.

TRT Balkan / agencije