"Teško nam je povjerovati da je to bilo nasumično jer Izrael pokušava spriječiti istinu koja izlazi iz Gaze", rekao je Altun.    Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je da su izraelski napadi na novinare i njihove porodice u Gazi "taktike terora" s ciljem ušutkivanja istine o Gazi.

Sapoćenje šefa Direkcije za komunikacije koje je objavljeno na društvenoj mreži X prenosimo u cijelosti:

"Šokirani smo još jednim incidentom protiv novinarskih profesionalaca, gdje je kuća reportera Al Jazeere, Waela al-Dahdouha, uništena u izraelskom napadu. Izgubio je kompletnu porodicu uključujući i djecu. Izražavamo naše žaljenje i najdublje saučešće Waelu. Naše molitve su uz njega i njegove voljene.

Teško nam je povjerovati da je to bilo nasumično jer Izrael pokušava spriječiti istinu koja izlazi iz Gaze. Ovakve vrste napada predstavljaju primjenu taktike terora protiv novinara kako bi ih ućutkali.

Slijedeći taktiku zastrašivanja i terora protiv civila, neki izraelski zvaničnici usuđuju se kritizirati Turkiye zbog našeg principijelnog stava o Gazi. Neće nam niko držati predavanja o tome šta je terorizam. Već dugo se borimo protiv terorističkih grupa poput PKK-a i DAESH-a. Ništa ne opravdava namjerno i sistematsko gađanje civila.

Cijeli svijet je vidio ne samo napad 7. oktobra na izraelske gradove već i neselektivne napade Izraela na civile u Gazi u kojima je do sada ubijeno više od 6.000 civila. Opsada miliona civila bez dopuštene humanitarne pomoći je nehumana i barbarska.

Savjetujemo izraelskoj vladi da se urazumi zbog zločina koje svakodnevno čine. Treba se pomiriti s činjenicom da je izvor sukoba tekuća okupacija.

Više nije moguće da Izrael oblikuje međunarodno javno mnijenje dok cijeli svijet svjedoči masakrima i užasima u Gazi. Iz PR-a kampanje ne mogu prikriti brutalnost ubijanja civila bez obzira na međunarodno pravo.

Izraelu nema koristi od napada na našeg predsjednika Erdogana. Predsjednik Erdogan je uvijek pozivao na deeskalaciju i mir u vrijeme sukoba. Nikada nije bježao od toga da prozove one koji sebe smatraju opravdanim u gađanju nedužnih civila na osnovu slabašnih izgovora.

Još jednom pozivamo na hitan prekid vatre i pregovore o razmjeni zarobljenika. Međunarodna humanitarna pomoć mora biti dozvoljena u Gazu.

Događaji u protekle dvije sedmice pokazali su da je tekuća izraelska okupacija palestinskih zemalja izvor problema i da se više ne može ignorisati. Međunarodna zajednica mora obeshrabriti Izrael od njegovog sadašnjeg pristupa i pritisnuti da se sukob konačno okonča putem rješenja s dvije države", rekao je Altun.

TRT Balkan / agencije