Turkiye je danas birala nove sazive lokalnih vlasti.      Foto: Twitter/fahrettinaltun

Poruku šefa Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettina Altuna prenosimo u cjelosti:

Svaki od ovih izbora, u kojima je naš narod pokazao aktivan interes, imao je poseban značaj; otvorili su vrata novim mogućnostima i perspektivama za našu zemlju i naciju. Znamo da se izbori za lokalne samouprave, 31. marta, pažljivo prate kako u svijetu tako i domaćim javnostima.

Kao Direkcija za komunikaciju Predsjedništva, naporno radimo kako bismo garantovali da se izbori provode u pouzdanom komunikacijskom i informacijskom okruženju. Posljednjih godina globalno iskustvo je pokazalo da su izbori među procesima koji su najintenzivnije ciljani dezinformacijama.

Kao Direkcija za komunikaciju, odlučno nastavljamo s borbom protiv kampanja dezinformacija koje pokušavaju:

• uticati na odluke naših građana prije izbornog procesa,

• dovoditi u pitanje sigurnost izbora i

• obmanjivati javnost proglašavajući glasove nevažećim unutar zemlje i izvan nje.

Naša borba protiv dezinformacija nastaviti će se odlučno, kao i do sada. Preduzeli smo sve potrebne pripreme za izbore 31. marta.

Preduzete su mjere kako bi se osiguralo da operacija i vjerodostojnost naših izbora, koji su proslava demokratije u smislu izlaznosti birača, ne budu kompromitovani.

Ne zaboravimo da se manifestacija volje naroda na izborima može postići samo kroz pouzdanu informativnu aktivnost.

Svaki pokušaj narušavanja ovog pouzdanog okruženja će biti odmah otkriven, i istina će biti stavljena na raspolaganje našoj naciji u svim svojim aspektima.

U međuvremenu, kao Direkcija za komunikaciju Predsjedništva, osnovali smo "Press Centre" u Ankari i Istanbulu za članove nacionalnog i međunarodnog novinarskog društva koji žele pratiti lokalne izbore.

Kroz naše „Press Centre“, ciljamo da olakšamo brzo i zdravo izvještavanje o događajima vezanim za izbore kako nacionalnim tako i međunarodnim medijima. Nadamo se da će rezultati izbora biti blagotvorni za našu zemlju i naciju.

TRT Balkan / agencije