Altun je posjetio "Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" u organizaciji Direkcije za komunikacije Turkiye.      Foto: AA

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun posjetio je izložbu palestinske djece slikara iz Gaze na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), rekavši da ona ima za cilj otkrivanje izraelske "politike laži".

Fahrettin Altun je u petak posjetio "Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" u organizaciji Direkcije za komunikacije Turkiye.

Rekao je da je ADF pokrenut kao jedan od najvažnijih međunarodnih brendova javne diplomatije u Turkiye i da je ugostio mnoge lidere do sada.

“Na ovom forumu smo željeli međunarodnim gostima koji dolaze ovdje objasniti pitanje Gaze, koja je ovih dana zaista jedna od krvavih rana u svijetu”, naveo je. “Izložbu djece umjetnika iz Gaze otvorit će naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan) zajedno s liderima”, rekao je Altun i dodao: “Oni će održati svoje uvodne govore na forumu prolazeći ovuda”. Direktor komunikacija je istakao da izložba u suštini govori o tome kako je Izrael počinio "veliku okrutnost" tokom operacije Liveno olovo 2009. godine.

„Ove slike zapravo otkrivaju kako je ugnjetavanje Izraela historijsko ugnjetavanje.“ “Kada pogledate izložbu, koja je danas otvorena i ovdje i u Taksimu (Istanbul), jasno se vidi da je, nažalost, Izrael koristio fosforne bombe, bombardovao je civile, ubijao djecu i žene kao i masakrirao civile i zdravstvene radnike”, kritikovao je Altun. "I danas ih nastavlja ubijati."

Potreba za globalnom saradnjom

Altun je naveo kako su masakrima svjedočila i djeca, rekavši: "Na čist i vrlo jasan način, djeca su to ispričala kroz svoje stihove.”

„Zaista smo pokušali da to prikažemo na našoj izložbi metodama digitalnog prikaza, inovativnim metodama i metodama digitalne umetnosti“, naglasio je zvaničnik, dodajući: „Ovdje smo zaista željeli da izložimo okrutnost u Gazi globalnoj areni sa svom njenom ogoljenošću kroz oči djece.” „Na ovaj način zaista želimo objasniti progon s jedne strane, a s druge strane, želimo da cijelom svijetu na jasan način prikažemo borbu Turkiye protiv ovog progona - kako se ti progoni ne bi više dešavali“, podvukao je Altun.

Kako bi se spriječili ovi progoni, cijeli svijet treba da sarađuje i da se bori za istinu i pravdu, poručio je zvaničnik. „Zato što ova izložba ima za cilj da otkrije izraelsku politiku laži.”

TRT World