TRT Español će objavljivati vijesti i sadržaje prilagođene publici koja govori španski, jezik koji se govori u više od 20 zemalja širom svijeta.        Foto: TRT World

TRT, nacionalni javni emiter Turkiye, pokrenuo je svoju platformu za digitalne vijesti na španskom jeziku TRT Español u sklopu Prvog TRT samita o radiodifuziji zemalja španskog govornog područja.

"Nadamo se da će TRT Español biti od koristi za nas i zemlje španskog govornog područja", rekao je direktor komunikacija Turkiye Fahrettin Altun, obraćajući se na ceremoniji lansiranja u Istanbulu u petak.

Dodajući da je platforma dio vizije Turkiye da promovira prava i pravdu na što je moguće više jezika, Altun je obećao da će turski mediji "nastaviti da se bore protiv ugnjetavanja i daju glas onima koji su potlačeni".

Generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci također se obratio na događaju, rekavši da TRT Español "uvodi novu eru" za Turkiye u Latinskoj Americi i Španiji.

"Od Španije do Latinske Amerike Turkiye učvršćuje svoje odnose u regionu", naglasio je on, dodajući da TRT također jača odnose s tamošnjim emiterima.

Pod sloganom "Mjesto gdje su ljudi važni", TRT Español ima za cilj da spoji dvije kulturne sfere s nezavisnom vizijom vesti, predstavljajući globalne događaje s jedinstvenom perspektivom.

Sadržaj prilagođen govornicima španskog jezika

Samitom za novinare iz zemalja španskog govornog područja u četvrtak je počeo Radionicu zemalja španskog govornog područja.

Radionica pod nazivom "Međunarodno novinarstvo" bila je fokusirana na teme kao što su nepristrasno novinarstvo, očekivanja javnosti, međunarodni odnosi i politički utjecaj medija, ohrabrujući diskusije i razmjene ideja.

Različiti paneli će također biti održani u petak popodne, u rasponu od "jačanja međusobnog razumijevanja kroz TV serije: Turkiye i zemlje španskog govornog područja", do "promjenjivog lica globalnog toka vijesti: Pojačavanje glasa zemalja španskog govornog područja za globalno razumijevanje i jednakost."

TRT Español će donositi vijesti i sadržaje prilagođene publici koja govori španski, primarni jezik koji se govori u više od 20 zemalja širom svijeta.

Prethodno je TRT pokrenuo TRT Francais, TRT Balkan, koji se emituje na četiri jezika, i TRT Afrika, koji pruža pokrivenost na četiri jezika.

TRT Balkan